Review: Ted Simmons – Dark And Dirty World

 

Ted Simmons - Dark And Dirty World

Ted Simmons – Dark And Dirty World
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Ted Simmons is een singer-songwriter, oorspronkelijk uit Newfoundland, die nu in Dartmouth, Novo Scotia, verblijft. Hij noemt invloeden als Bob Dylan, Tom Petty en Bruce Springsteen en al die invloeden zijn terug te vinden op zijn nieuwste, vierde, release ‘Dark And Dirty’ World.

Een album dat verhaalt over een personage, dat op zoek is naar geluk, acceptatie en zekerheid en die gedurende die zoektocht geconfronteerd wordt met verdriet en verharding.

Naast Ted Simmons (zang, gitaar, piano, harmonica) tref je Nick Maclean (bas, gitaar), Jordi Cumstock (drums), Stef Nicholson (backing vocals), Dawn Hatfield (saxofoon), Mark Merriman (bas), Chris Brown (drums), Bill Travis (gitaar, backing vocals), Ronok Sarkar (synthesizer), Laura Merriman (backing vocals) en Anthony Rissesco (viool) aan op een heerlijk intiem album.

Dat album gaat van start met het titelnummer Dark And Dirty World. Een titel, die jammer genoeg, steeds meer een realiteit wordt. Het nummer is een zacht schurend nummer met bijbehorend schurend gitaarspel en de Springsteen-achtige zang van Ted.

Daarna volgt het warme Susanna, dat meer richting Tom Petty of Leonard Cohen gaat met de zachte knorsax van Dawn Hatfield. De Dylan invloeden zijn aanwezig in het loom schuifelende Some Things Are Never The Same en vooral in de akoestische solospot Lover Of Unreason (met The Times They Are A-Changin’ trekjes).

Er wordt ook gerockt op het album zoals in het schurende Ain’t It A Shame waarin the Rolling Stones een belangrijke invloed lijken te zijn geweest. Rainy Day April is vervolgens een loom pompende bluesy shuffle met snerpend slidewerk en de hard kreunende harmonica van Ted.

Het zijn echter de lome intieme nummers die voor de hoogtepunten zorgen op dit album. Hey Baby I’m Gone is een heerlijk loom en sprankelend nummer en de afsluiter van het album, Lilly Likes Leanin’ On The Piano, is een intieme pianoballad met stemmig vioolspel van Anthony Rissesco.

Ted Simmons zorgt al vroeg in 2023 voor een hoogtepunt in het Americana genre!

Tracks:
01. Dark And Dirty World
02. Susanna
03. Some Things Are Never The Same
04. Runnin’ Into The Fire
05. Hey Baby I’m Gone
06. Ain’t It A Shame
07. Rainy Day April
08. Lover Of Unreason
09. Lilly Likes Leanin’ On The Piano

Website: https://www.tedsimmonsmusic.com/