Review: Taj Mahal – Savoy

 

Taj Mahal - Savoy

Taj Mahal – Savoy
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Stony Plain Records
Release: 2023

Tekst: Gerrit Schinkel

De 80-jarige zanger-gitarist Taj Mahal (17 mei 1942, New York) kan met recht een veteraan worden genoemd. Deze bluesman is al sinds 1964 muzikaal actief. In dat jaar verhuist hij naar Santa Monica, Californië, en vormt daar met o.a. Ry Cooder The Rising Sons. Mahal speelt ook met Muddy Waters, Howlin’ Wolf, Buddy Guy en Lightnin’ Hopkins. In 1968 start hij een solocarrière en in datzelfde jaar komt zijn solodebuut ‘Taj Mahal’ uit. In 1968 is Taj Mahal ook te zien in de film “The Rolling Stones Rock and Roll Circus”. In de loop van de volgende jaren brengt hij regelmatig nieuwe platen uit en speelt met talloze andere musici. Naast blues heeft Taj Mahal ook grote interesse voor muziek afkomstig uit o.a. West-Afrika, Latijns-Amerika, de Caribische eilanden en Hawaï.

Binnenkort verschijnt er weer een nieuw album van Taj Mahal. Op dit album Savoy, de titel verwijst naar de beroemde Harlem balzaal, brengt Mahal een eerbetoon aan 14 standaards van o.a. Benny Goodman, George & Ira Gershwin, Louis Jordan, Duke Ellington en Billy Austin.       

 Het album opent met Stompin’ At The Savoy van Benny Goodman. Taj Mahal vertelt hoe zijn vader en moeder elkaar ontmoetten in de Savoy terwijl ze luisterden naar Ella Fitzgerald. I’m Just A Lucky So-and-So van Mac David & Duke Ellington heeft prachtige blazersarrangementen met Kristen Strom op fluit.

Gee Baby Ain’t I Good To You werd als eerste opgenomen door McKenney’s Cotton Pickers in 1929 en in 1943 door Nat King Cole Trio. Mooi is het pianospel hier van John Simon, de ingetogen gitaarlicks van Danny Caron en de trompetsolo van Erik Jekabson. In Summertime, uit de opera Porgy & Bess van George Gershwin uit 1935, zijn het jazzy gitaarspel van Caron, de tenorsaxsolo van Lincoln Adler en de intense zang van Mahal de belangrijkste ingrediënten.

De zeer fraaie versie van Duke Ellington’ s Mood Indigo was de eerste cover die Mahal en Simon op wilden nemen. De backing vocals van Carla Holbrook, Leesa Humphrey en Charlotte McKinnon zijn hemels. Is You Is Or Is You Ain’t My Baby is een jumpblues van Billy Austin & Louis Jordan. Fraaie bastonen, een trompetsolo van Jekabson, de trombone van Mike Rinta en de backing vocals die de soms Louis Armstrong-achtige zang van Taj Mahal ondersteunen.

In de schitterende versie van Duke Ellington’ s Do Nothin’ Till You Hear From Me wordt de show gestolen door Danny Caron en Ruth Davies, die beiden jarenlang in de band van Charles Brown speelden. De ritmesectie drummer Leon Joyce jr. (ook bekend van Ramsey Lewis Trio) en bassist Davies zijn op dreef in het swingende Sweet Georgie Brown, de jazzstandard uit 1925, met Evan Price op viool en de sterke zang van Mahal.

Mooi is het duet van Mahal met Maria Muldaur in Baby It’s Cold Outside. In Lady Be Good van George & Ira Gershwin (musical uit 1924) is de tenorsax battle tussen McNeal en Adler een lust voor het oor. Jekabson trekt in Baby Won’t You Please Come Home, de eerste hit van Bessie Smith in 1923, de aandacht naar zich toe met zijn trompetsolo.

Taj Mahal pakt zijn mondharp er bij in Caldonia, de jumpblues van Louis Jordan uit 1945 en die mondharp is ook lekker in Killer Joe, de compositie van Benny Golson uit 1960.

Het mooiste wordt voor het laatste bewaard, een ruim acht minuten lange versie van One For My Baby (And One More For The Road), uit de film “The Sky Is The Limit” van Harold Arlen & Johnny Mercer uit 1943. Het nummer is door velen opgenomen, o.a. door Ray Charles, Frank Sinatra en Count Basie. Maar Taj Mahal doet hier met zijn fantastische begeleiders in dit fraaie slotakkoord nauwelijks voor hen onder.

Conclusie:
Taj Mahal is van vele muzikale markten thuis. ‘Savoy’ is een geweldig album.

Tracks:
01. Stompin’ At The Savoy
02. I’m Just A Lucky So-And-So
03. Gee Baby Ain’t I Good To You
04. Summertime
05. Mood Indigo
06. Is You Is or Is You Ain’t My Baby
07. Do Nothin Till You Hear From Me
08. Sweet Georgia Brown
09. Baby, It’s Cold Outside
10. Lady Be Good
11. Baby Won’t You Please Come Home
12. Caldonia
13. Killer Joe
14. One For My Baby (And One More For The Road)

Line-up:
Taj Mahal – zang, mondharmonica
Danny Caron – gitaar
Ruth Davies – bas
John Simon – piano
Leon Joyce jr. – drums
Carla Holbrook, Leesa Humphrey, Charlotte McKinnon – backing vocals
Erik Jekabson – trompet (track 1,3,4,5,6,7,10,11,14)
Mike Rinta – trombone (all tracks)
Sheldon Brown – klarinet (track 1,5,14), tenor sax (track 1,4,5,7,), alt sax (track 11)
Charles McNeal – tenor sax (track 1,3,4,5,6,10,12), alt sax (track 7,14)
Andrew Stephens – trompet (track 2,8,9,13)
Kristen Strom – fluit (track 2), tenor sax (track 2,8,9,13)
Lincoln Adler – tenor sax (track 2,4,8,9,10,13,), bariton sax (track 3,6,11)
Evan Price – viool (track 8,9,11)

Website: https://www.tajblues.com/