Review: T-Model Ford – I Was Born In A Swamp

 

T-Model Ford - I Was Born In A Swamp

T-Model Ford – I Was Born In A Swamp
Format: Vinyl LP – Digital / Label: Alive Naturalsound Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Voor velen is T-Model Fordhet summum van rauwe, primitieve blues. T-Model kwam uit Forest, Mississippi. Zijn geboortedatum blijft een mysterie. Hij probeert in het interview I Was Born In A Swamp duidelijkheid over deze datum te verstrekken maar het blijkt dat hij diverse data door elkaar heen gooit waardoor de datum nog steeds een mysterie is.

Naast de rauwheid van zijn blues was de mix van Delta Blues en Chicago Blues zijn handelsmerk. Hij leerde zichzelf, op geheel eigen wijze, de gitaar te bespelen en werd ontdekt door Matthew Johnson, die hem voor zijn Fat Possum label tekende waar in 1997 het debuutalbum ‘Pee-Wee Get My Gun’ verscheen.
T-Model maakte de nodige “kommer en kwel” mee. Zo belandde hij voor 10 jaar in de gevangenis na een “gang” gerelateerde moord. Na 6 jaar kwam hij vrij.

Twee beroertes weerhielden hem niet van het optreden en uitbrengen van albums. In 2013 overleed T-Model.

‘I Was Born In A Swamp’ is een postuum album met zowel de akoestische als de elektrische kant van T-Model Ford. Daarbij wordt hij geholpen door leden van bands als Gravel Road, Crime & The City Solution, The Snakebites, The Soledad Brothers en The Greenhornes.

De elektrische nummers zijn bijzonder primitief en snijdend. Someone’s Knocking On My Door is een overduidelijk op Howlin’ Wolf’s Smokestack Lightining gebaseerd nummer. Primitief pompend met T-Model’s smartelijke rauwe zang en rauwe no-nonsens gitaarriffs.

Israel Tolbert’s Big Legged Woman krijgt een ziedende rauwe boogie behandeling met een woest gierende slidegitaar. Ook het rauwe Same Old Train is een stug doorpompende boogie.

In I’m Coming Home is het onmogelijk om om de Spoonful invloeden heen te komen. Een luie rauwe blues met Morphine-achtig zwaar knorrende saxofoonspel. De klassieker Little Red Rooster, van Willie Dixon, is in een traag voortslepende versie te horen. Ook akoestisch klonk T-Model krachtig en rauw zoals in het pompende Chicken Head Man en Hip Shaking Woman.

In het tweede interview op de LP, I’m Coming To Kick Yer Asses vertelt T-Model over hoe hij zichzelf gitaar leerde spelen en over het feit dat hij een behoorlijke “womanizer”was.

Dit postume album maakt nogmaals duidelijk dat T-Model Ford een rauwe, ongeslepen bluesdiamant was.

Tracks:
01. I Was Born In A Swamp
02. Someone’s Knocking On My Door
03. Big Legged Woman
04. Chicken Head Man
05. I’m Coming To Kick Yer Asses
06. Hip Shaking Woman
07. My Babe
08. Same Old Train
09. I’m Coming Home
10. Little Red Rooster

Website: https://www.alive-records.com/