Review: Swamp Dogg – I Need A Job…So I Can Buy More Auto-Tune

 

Swamp Dogg - I Need A Job​.​.​.​So I Can Buy More Auto​-​Tune

Swamp Dogg – I Need A Job…So I Can Buy More Auto-Tune
Format: CD – Digital / Label: Don Giovanni Records
Release date: 2022

Tekst: Peter Marinus

Swamp Dogg heeft een nieuw speeltje gevonden! De Auto-Tune! Een apparaat dat voorkomt dat artiesten “vals zingen” (remember Madonna?) En Swamp Dogg maakt daar volop gebruik van op zijn nieuwe album. Helaas komt dat de kwaliteit van het album niet ten goede.

Swamp Dogg is zanger,componist en producer Jerry Williams. Hij was lange tijd actief als huisproducer voor het Musicor label in de zestiger jaren. Na zijn eerste LSD trip besloot hij zijn naam in Sawmp Dogg te veranderen en hevig onder de invloed van de psychedelische muziek uit de 60’s (vooral Frank Zappa) bracht hij in 1970 zijn debuutalbum ‘Total Destruction To Your Mind’ uit.

Dikke hits scoorde Dogg nooit maar wel was hij enorm populair in de underground soulscene, mede door zijn zeer eigenzinnige stijl waarbij hij, ook politiek gezien, geen blad voor de mond nam. Aan het eind van 10’s maakte Dogg een comeback met albums als ‘Love, Loss And Auto-Tune’ en ‘Sorry You Couldn’t Make It’.

En nu dus zijn ‘I Need A Job’ album.

Om nu te zeggen dat we hier met een totaal mislukt album te maken hebben, gaat wel wat te ver. De meeste nummers zijn op zich prima nummers, die te vaak echter verpest worden door Dogg’s geknoei met de Auto-Tune.

Zo is de bibberige Auto-Tune van Dogg er verantwoordelijk voor dat het nummer I Need A Job niet echt van de grond komt. En dat is jammer want het gaat hier om een broeierig funky nummer met een prima funky bas.

Eén van de betere nummers op het album is Cheating In The Daylight, een deinend soulduet met Willie Clayton.

Ook de lome rhythm & blues deiner She Got That Fire mag er zijn waarin Dogg zijn wat bizarre sexuele afwijkingen openbaart (“I wanna eat her underwear”). I Need Your Body is een lui groovende funker met een freewheelende synthesizer, die door het nummer heen dwarrelt.

Totaal mislukt zijn de zeer rommelige mix van soul en reggae in Darlin’ Darlin’ Darlin’ en de totaal overbodige cover van Joe Tex’s Show Me.

Guitar Shorty treedt aan in het funky Cheating All Over Again maar zijn bijtende gitaar kan niet voorkomen dat de bibber zang (Auto-Tune) danig op je zenuwen begint te werken.

Het is jammer maar Swamp Dogg’s nieuwste album behoort zeer zeker niet tot zijn beste albums. Hopelijk laat Dogg de volgende keer de Auto Tune achterwege en komt hij met een album, dat voor de volle 100% overtuigt!

Tracks
01. I Need A Job
02. Cheating In The Daylight
03. Soul To Blessed Soul
04. She Got That Fire
05. I Need Your Body
06. Darlin’ Darlin’ Darlin’
07. Full-Time Woman
08. Cheating All Over Again
09. Show Me

Website: https://www.theswampdogg.com/