Review: Svante Sjöblom – Before It Breaks

 

Svante Sjöblom - Before It Breaks

Svante Sjöblom – Before It Breaks
Format: CD / Label: Rootsy Music – V2 Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

We hebben er “even” (14 jaar) op moeten wachten maar de Zweedse singer-songwriter Svante Sjöblom heeft zijn tweede album uitgebracht, de opvolger van het album ‘I Guess My Troubles Just Begun’ uit 2008.

In de tussenliggende jaren bracht Svante nog wel een album uit, dat hij samen met Filip Jers opnam (“Live At The Victoria” uit 2016 en ging hij samenwerken met het Deense stringtrio Twang en folkartiesten als Sofia Karlsson en Sofie Livebrandt, die beiden op zijn nieuwe album te horen zijn.

Op zijn  nieuwe album klinkt Svante beurtelings zeer intiem en zeer soulvol. Naast de genoemde zangeressen krijgt Svante nog hulp van Micke Björk (bas), Marcel Strub (drums), producer Magnus Nörrenberg (keyboards), Thyge van Dassen (fiddle), Bebe Risenfors (piano) en de blazers Ole Akerman (trombone) en Hannes Bennich (saxofoon). Beide blazers spelen een zeer belangrijke en sfeervolle rol op het album.

Zo zijn ze zeer gemoedelijk te horen in This Road. Een warm en intiem deinend nummer met zang van Sofie Livebrandt.

Devil is vervolgens een broeierig groovend nummer waarin zowel New Orleans invloeden als Tom Waits en Ry Cooder een dikke vinger in de muzikale pap lijken te hebben gehad. De soulvolle blazers spelen, naast de gruzige zang van Svante en zijn warm twangende gitaar, een voorname rol in het nummer.

Het New Orleans geluid is ook, via de dartelende blazers, terug te horen in de deinende wals Between My heart And Yours, met zang van Sofia Karlsson. Het zachte soulvolle Don’t Want You Back is een nummer, dat zo in het repertoire van Joe Cocker had kunnen passen.

Let There Be Light is een aangenaam voortzwevend soulvol nummer met het intieme soulorgel van producer Magnus  Nörrenberg en de bluesy gitaar van Svante. De intieme kant van Svante komt ook ruim aan bod. Zo is Before It Breaks een zeer intieme en ook zeer soulvolle ballad.

In het akoestische I’ve Been Here Before klinkt Svante folky als Donovan. De fiddle van Thyge van Dassen is te horen in het eveneens folkie The Good, The Bad & The Lovely. Wrong Side Of Jordan sprankelt je op een intieme wijze tegemoet.

De blazers spelen een zeer sfeervolle rol in het dromerige We’ll Heal en de afsluiter, Burgundy St., is een mooie tedere akoestische song.

Het tweede album van Svante Sjöblom maakt het lange wachten meer dan goed! Een fraai en intiem album!

Track:
01. This Road
02. Devil
03. Be fore It Breaks
04. Between My heart And Yours
05. I’ve Been Here Before
06. Don’t Want You Back
07. The Good, The Bad & The Lovely
08. Here’s To Truth
09. Wrong Side Of Jordan
10. We’ll Heal
11. Let There Be Light
12. Burgundy St.

Website: https://www.facebook.com/svante.sjoblod