Review: Susan Cattaneo – All Is Quiet

 

Susan Cattaneo - All Is Quiet

Susan Cattaneo – All Is Quiet
Format: CD – Digital / Label: Continenetal Record Services
https://smarturl.it/Scaiq
Release: 2022

Tekst: Bert van Kessel

“A Thing Of Beauty Is A Joy Forever”. De Britse dichter John Keats dacht uiteraard niet aan dit album toen hij met deze zin op de proppen kwam, maar hij zou zeker geïnspireerd zijn, gezien de enorme schoonheid van deze liedjes.

Met ‘All is Quiet’ levert singer/songwriter Susan Cattaneo uit Boston een zeer indrukwekkend concept album af, geïnspireerd door deze absurde tijden, zo geteisterd door corona. Opgenomen op afstand tijdens de eerste maanden van de lockdown, is deze prachtplaat het project dat haar toen hielp om haar frustraties te verwerken en door het opnemen van deze intense en goudeerlijke liedjes hervond zij de vreugde en bevrijding die alleen muziek teweeg brengt.

Dit is haar zevende soloplaat en hij telt negen uitstekende, zeer persoonlijke liedjes, die erg goed in elkaar steken. Ze worden met zachte stem gezongen, maar herbergen veel passie en energie. Het album bevat zeer fraaie arrangementen en wordt gekenmerkt door fijnzinnige samenzang.

Op haar eerdere albums, in het bijzonder het zeer succesvolle ‘The Hammer And The Heart’ uit 2017 bewees zij dat ze ook een rockender kant heeft, en werkte samen met, onder anderen, Bill Kirchen and The Drive By Truckers.

Deze negen liedjes zijn echter een intieme en warme verzameling, waarop ze wordt ondersteund door twee grootheden uit de muziekscene van New England, de gitaristen Duke Levine and Kevin Barry, die allebei op imposante wijze een hoeveelheid snaarinstrumenten bespelen.

Elke track is een juweeltje, een toonbeeld van vakmanschap en werkelijk prachtig gezongen. Uiteraard zijn sommige liedjes, zoals altijd, nog prachtiger dan andere: het sleutelnummer is ‘Hold On To Hope’ waarin zij met veel passie haar troostrijke boodschap overbrengt:

When you feel at the end of your rope, tie a knot,
 hold on to hope,We are here, you’re not alone

Borrowed Blue is een mooi liedje over moeder-dochter relaties; dit misschien wel meest openhartige liedje laat Susan op haar best horen en zij weet hiermee de gevoelige snaar echt te raken.

No Hearts Here klinkt daarentegen een beetje bitter vanwege een verloren liefde. Er is fantastisch samenspel tussen Kevin Barry and Duke Levine op respectievelijk akoestische en electrische gitaren plus een mooie tweede stem van co-producer Lorne Entress.

Susan Cattaneo is erin geslaagd om ons echt te raken via deze werkelijk prachtige plaat; het opnemen van deze liedjes bracht haar troost, en het luisteren ernaar brengt ons dat zeker ook.

Tracks:
01. All Is Quiet
02. Time + Love + Gravity
03. Borrowed Blue
04. Blackbirds
05. Broken Things
06. Diamond Days
07. No Hearts Here
08. Hold Onto Hope
09. Follow

Website: https://susancattaneo.com/