Review: Sunny War – Anarchist Gospel

 

Sunny War - Anarchist Gospel

Sunny War – Anarchist Gospel
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: New West Records – V2 Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Singer-songwriter Sunny War heeft al een heftig verleden achter de rug, dat voor een groot deel opgeslorpt werd door haar alcohol en heroïneverslaving. Sunny werd geboren in Nashville en verblijft tegenwoordig in Los Angeles. Al vroeg kwam zij in de greep van punkbands als the Bad Brains, X en Crass en vormde zij haar eigen band met de lieflijke naam the Anus Kings.

Op haar nieuwste, vierde, soloalbum is van dat punkverleden totaal niets meer terug te horen hoewel Sunny War haar songs zelf muzikale driftbuien noemt…

Wat je voorgeschoteld krijgt zijn veertien nummers waarin een mix van Americana, blues en het werk van Joan Armatrading. Dat laatste komt vooral door de warme soulvolle stem van Sunny.

Ze opent met het zacht groovende Love’s Death Bed. Een nummer met de nodige gospel invloeden door de backing vocals en met de kermende harmonica van Chris Pierce. De sprankelende Americana van No Reason krijgt door Sunny’s zang een behoorlijk Joan Armatrading geluid.

Shelter And Storm klinkt donker en broeierig met de zahct tokkelende banjo van David Rawlings.

De blues is te horen in het broeierig groovende Swear To Gawd waarin Chris Pierce met zijn snerpende harmonica te horen is. Ook het lome Earth klinkt bluesy.

Verrassend is de cover van het Ween nummer Baby Bitch dat hier intiem en sprankelend klinkt. Het is hilarisch om een kinderkoor “Fuck You, Stinking Asshole” te horen zingen. Ook Hopeless is een cover en wel van Van Hunt. Een intiem tikkend nummer met Bobby Womack-achtige gastzang van Chris Pierce. De energiek swingende Americana van Test Dummy handelt over Sunny’s verslavings verleden.

In Sweet Nothing klinkt Sunny zeer liefdevol en breekbaar. Het lome Whole sluit het album af.

Sunny War weet met haar nieuwe album een prima warme mix van Americana en blues te bewerkstelligen.

Tracks:
01. Love’s Death Bed
02. No Reason
03. Shelter And Storm
04. I Got No Fight
05. Swear To Gawd
06. Earth
07. New Day
08. Baby Bitch
09. His Love
10. Hopeless
11. Higher
12. Test Dummy
13. Sweet Nothing
14. Whole

Website: http://www.sunnywar.com/