Review: Sunken Lands – Sunken Lands

 

Sunken Lands - Sunken Lands

Sunken Lands – Sunken Lands
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Independent
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Alweer een Americana debuutalbum uit Nederland! Dit keer van de Drents-Groningse formatie Sunken Lands. Een bandnaam gehaald uit de biografie van Johnny Cash, die tegelijkertijd verwijst naar de veenkoloniën the Bourtanger Moor als de veengebieden in Drenthe en Groningen.

Edwin Jongedijk (zang, gitaar), Rowdy Prins (sologitaar), Marcel Gerritsen (pedal steel), Bas Sligter (bas) en Jaap Vissering (drums) noemen de songs op het album zelf “sad songs” en laten invloeden horen als Waylon Jennings en the Drive-By Truckers.

Dat houdt dus in dat je zowel krachtig rockende nummers als breekbare weemoedige meer country gerichte nummers te horen krijgt. En het is goed te horen dat de muzikanten uit deze band flink wat ervaring hebben opgedaan in bands van o.a. Hannah Mae, Bertolf en Mooi Wark.

Het album opent krachtig met We Take It For Granted. Een energiek hoekig rockend nummer met de warme, doorleefde zang van Edwin Jongedijk en de snijdende/bijtende gitaar van Rowdy prins. Daarna volgt de intieme deinende Americana van Not A Cloud In The Sky met een glansrol voor de pedal steel van Marcel Gerritsen.

Ook The Damage Is Done is een deinend melancholiek nummer. Not My Time, een weemoedig huilend nummer gaat richting het werk van Waylon Jennings. Pretty Good Guy kan het beste als een sierlijk zwierend countrydance nummer omschreven worden. His Old Tattoo is een zacht swingend nummer dat aan Kenny Rogers & the First Edition doet denken.

Zangeres Katja Kruit is met haar krachtige stem te gast in het countrypop duet I’m Leavin’ (I Just Don’t Know When) en ook Crossroads zit in de countrypop hoek. Het krachtig rockende When The Nights Are Short heeft een flink Tom Petty gehalte.

De twee mooiste songs van dit album zijn de breekbare, weemoedige ballads Andrew en Broken Homes And Broken Hearts. De laatste song met de zeer gekwelde pedal steel van Marcel Gerritsen.

Het debuutalbum van Sunken Lands mag dan nog niet geheel stijlvast zijn maar dat neemt niet weg dat we hier te maken hebben met een lekker debuutalbum van eigen bodem.

Tracks:
01. We Take It For Granted
02. Not A Cloud In The Sky
03. The Damage Is Done
04. Andrew
05. Pretty Good Guy
06. Not My Time
07. His Old Tattoo
08. Broken Homes And Broken Hearts
09. Lighthouse
10. I’m Leavin’ (I Just Don’t Know When)
11. Crossroads
12. When The Nights Are Short

Website: https://sunkenlandsband.com/