Review: Sunjay – Black & Blues Revisited

 

Sunjay - Black & Blues Revisited

Sunjay – Black & Blues Revisited
Format: CD – Digital / Label: Mighty Tight Records
Release: 2022

Tekst: Gerrit Schinkel

Hij is de zoon van een Engelse vader en een Indiase moeder. Sunjay begint op vierjarige leeftijd te zingen en gitaar te spelen na het zien van het tv programma The Day The Music Died, een documentaire over de korte maar veelbewogen carrière van Buddy Holly.

In 2011 verschijnt zijn debuutalbum ‘Seems So Real’. Hij wint diverse prijzen en treedt op met o.a. Steeleye Span, Mud Morganfield, Albert Lee, Ian Siegal, Curved Air, Fairport Convention, Terry Reed en Graham Gouldman.  

Vorige maand verscheen ‘Black & Blues Revisited’, een nieuw album met elf (bekende) covers van legendarische bluesmusici. Het album is opgenomen in Get Real Studios in Bath (UK) en is geproduceerd door Sunjay en Josh Clark.

De opener, Built For Comfort van Willie Dixon, is een swingende Chicago blues met gitaren, Hammond, piano en flarden mondharp. In de vlotte versie van Blind Willie McTell’s Statesboro Blues laten de begeleiders zich ook weer van hun beste kant zien.

De standard blues Key To The Highway van Big Bill Broonzy wordt in een iets hoger tempo gespeeld dan die we van veel andere vertolkers kennen. Mooi en melodieus is de zang van Sunjay in de akoestische countryblues, de traditional Hesitation Blues. Een wervelende Hammond, mondharpsolo’s en een strakke ritmesectie zijn verrukkelijk aanwezig in Living With The Blues van Brownie McGhee.

Monday Morning Blues van Mississippi John Hurt is weer een prachtige akoestische countryblues. Mooi is het akoestische gitaarwerk naast de ingetogen begeleiders in de slowblues Come Back Baby van Walter Davis. Vooral de scheurende mondharpsolo’s zijn verantwoordelijk voor de opwindende versie van Leadbelly’s Big Fat Woman.

Freight Train werd door Elizabeth Cotten in 1906 geschreven toen zij pas 12 jaar was. Sunjay tovert dit nummer om in een mooie melodieuze akoestische folkblues. Robert Johnson’s, maar vooral ook door Elmore James bekend geworden Dust My Broom is hier een soepele strakke versie.

In het slotnummer, The Easy Blues van ragtime- en jazzpianist Jelly Roll Morton, laat Sunjay nogmaals zijn klasse horen met akoestische gitaar en zang, daarbij prettig bijgestaan door Lee Southall op mondharp.    

Conclusie:
‘Black & Blues Revisited’ is een mooi en heel lekker in het gehoor liggend bluesalbum.

Tracks:
01. Built For Comfort
02. Statesboro Blues
03. Key To The Highway
04. Hesitation Blues
05. Living With The Blues
06. Monday Morning Blues
07. Come Back Baby
08. Big Fat Woman
09. Freight Train
10. Dust My Broom
11. The Easy Blues

Line-up
Sunjay – zang, akoestische en elektrische gitaren
Josh Clark – drums, bas
Bob Fridzema – Hammond, piano, Wurlitzer
Josh Jewsbury – bas
Lee Southall – mondharmonica