Review: Sun King Rising – Signs & Wonders

 

Sun King Rising - Signs & Wonders

Sun King Rising – Signs & Wonders
Format: CD – Digital / Label: Peacock Sunrise Records
Release 2022

Tekst: Peter Marinus

Voor mij is het tweede album van Sun King Rising de verrassing van het jaar 2022!!

Sun King Rising is het project van singer-songwriter John Blangero uit Port Isabel, Texas. Een artiest die in het verleden bemoeienissen had met progrockers als Jack Potter en the Aaron Cliff Experiment.

John Blangero ontpopt zich op dit album als een zeer soulvolle en soms funky variant op het geluid van Warren Zevon terwijl er op het album ook invloeden als Was (Not Was) en Little Steven & the Disciples Of Soul opduiken.

Naast John op zang, piano en keyboards, kom je George Perilli (drums), Roger Humphreys (drums), George Elliott (bas), Willie Ross (gitaar), Steve Schuffert (gitaar), Ace Acker (akoestische gitaar), Fred Delu (elektrische piano), Kenny Blake (saxofoon), Eric DeFade (saxofoon), Kevin McManus (trombone), Ralph Guzzi (trompet) en de backing vocals van Stevee Wellons, Joy Brown, Bernice Wilkerson en Peter Hewlett tegen.

De opener van het album, Bitter Waters Sweetened, is een stuwend, haast Motown-achtig, soulrock nummers met de gebroken zang van John Blangero en stuwende blazers.

De Motown beat stuwt nog even door in No. 6 Magnolia Avenue, dat meer de soulpop kant opgaat. Weelderig gearrangeerd met referenties aan het geluid van Little Steven. Lanterns On The Levee is een weemoedig deinend countrysoul nummer met een hoog Warren Zevon gehalte.

Met het broeierig groovende Buried In The Blues begeeft John zich in Tony Joe White/J.J. Cale gebied. In het stuwende Jubal Takes A Wife klinkt John als een samenwerking van Warren Zevon met Was (Not Was). Low Wine And Cruel Ruin is een rauw funkend nummer met de snijdende gitaar van Steve Schuffert in een belangrijke rol. Het broeierig pompende Anchorless klinkt absoluut als het betere werk van Warren Zevon.

De intieme en indringende ballad Alabama Nocturne sluit het album op een imposante wijze af.

Dit uitstekende album is voor mij één van de hoogtepunten, zo niet HET hoogtepunt van 2022!!

Tracks:
01. Bitter Waters Sweetened
02. No. 6 Magnolia Avenue
03. Lanterns On The Levee
04. Buried In The Blues
05. Jubal Takes A Wife
06. She Was A Blonde
07. One More Story
08. Low Wine And Cruel Ruin
09. Anchorless
10. Alabama Nocturne

Website: https://www.sunkingrising.com/