Review: Strawbs – The Magic Of It All

 

Strawbs - The Magic Of It All

Strawbs – The Magic Of It All
format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Esoteric Antenna Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Eerlijk gezegd was ik de Britse band the Strawbs helemaal uit het vizier verloren. Ik dacht eigenlijk, dat de band al jaren niet meer bestond. Hoe fout kan ik zijn! De band is er nog steeds en ik mag zeggen op volle kracht!

The Strawbs zaten altijd ergens tussen de folkrock en de progrock in. In 1964 begon de band als the Strawberry Hill Boys, een bluegrass groep, die zich ontwikkelde tot the Strawbs. In hun hele vroege periode was Sandy Denny (later in Fairport Convention en Fotheringay) hun zangeres. Ook toetsentovenaar Rick Wakeman (later in Yes) deed op een drietal albums mee.

Oprichter Dave Cousins (zang, akoestische gitaar, dulcimer) is het enige originele lid dat nog over is. Naast hem toetsenist Blue Weaver, die jarenlang in the Strawbs zat en dus weer terug is. Hij maakte ook ooit deel uit van de band van the Bee Gees en Amen Corner.

Voor de rest bestaat de band tegenwoordig uit de Zuid-Afrikaanse muzikanten Schalk Joubert (bas), Jonno Sweetman (drums), Kevin Gibson (drums), Maurice Lotz (gitaar) en Byron Abrahams (saxofoon, fluit).

Op dit nieuwe album lijkt het alsof de tijd voor the Strawbs heeft stilgestaan. Hun geluid klinkt nog steeds als een warme mix van folk en prog.

Dat is gelijk goed te horen in de opener Ready (We Are Ready), een intiem deinende folkpop nummer waarin de toetsen voor het prog gedeelte zorgen. Een heerlijk aanstekelijk nummer. Dan volgt de warm zwevende ballad The Magic Of It All met een inderdaad magische sfeer. Af en toe kruipen er wat Caribische invloeden in de muziek van the Strawbs zoals in het luchtig huppelende All Along The Bay en Slack Jaw Alice.

Maar het zijn toch de ballads die de overhand hebben. Zo is Everybody Means Something To Someone een statige warme ballad met intieme zang, Our World een sprankelende folky ballad met een zwevende mellotron van Blue Weaver en een gospelachtig koor. Wiser Now is prachtig georkestreerd en voorzien van zacht George Harrison-achtig gitaarwerk.

The Time Has Come (For Giving Back) rockt krachtig met hard gierend gitaarwerk. Paris Night is, uiteraard, een chanson compleet met Blue Weaver op de accordeon. De invloed van de Zuid-Afrikaanse muzikanten in de band is te horen in het zacht groovende The Lady Of The Night.

De afsluiter Christmas Ghosts had voor mij niet zo gehoeven omdat ik geen fan ben van Kerstmuziek.

Met het album The Magic Of It All leveren the Strawbs opnieuw een album van vertrouwde hoge kwaliteit af!

Website: https://www.strawbsweb.co.uk/

The Strawbs - The Magic Of It All - back