Review: StratCat Willie & The Strays – On A Hot Tin Roof!

 

StratCat Willie & The Strays - On A Hot Tin Roof

StratCat Willie & The Strays – On A Hot Tin Roof
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Er zijn van die albums waarbij, na beluistering, het woord “lekker” blijft hangen. Het nieuwe album van StratCat Willie & The Strays is zo’n album. Een album gevuld met ongecompliceerd swingende blues waarin de invloeden van zanger-gitarist StratCat Willie Hayes uit New York duidelijk hoorbaar zijn. Ik heb het dan over invloeden als Creedence Clearwater Revival, Doug Sahm en invloeden uit de soul, funk en jazz hoek.

Willie Hayes zit al ruim 50 jaar in het “bluesvak” en was in de 90’s lid van de band Blues Plate Special waarvan een aantal albums verscheen.

Dit nieuwe album is de opvolger van het ‘On The Prowl’ album uit 2020 en Willie krijgt hulp van Neal Massa (keyboards), Jeremy Hummel (percussie), John Wilson (bas), Dave Fiorini (drums), Vinnie Burvee (bas), Dave Salace (drums), Mabel Welch (zang), Sing Trace (zang), Rich Graiko (trompet) en Josh Cohen (saxofoon).

Een goed voorbeeld van het ontspannen geluid van StratCat Willie is de opener, Have A Blues Party. Een luie shuffle waarin invloeden als Sam Cooke’s Having A Party en Tex Mex a la Doug Sahm verwerkt zitten. Hot Tin Roof is een broeierige pomper met donker Link Wray-achtig gitaarwerk.

Let’s Dance gaat meer de ontspannen soulkant op met de soepel rockende piano van Neal Massa en de bijtende gitaar van StratCat Willie. De blazers spelen een voorname rol in de jazz swinger Way Too Fast. In het broeierige Redneck Woman is de Creedence Clearwater Revival invloed zeer duidelijk aanwezig (Run Through The Jungle).

Er wordt ook loom gefunkt in het luie Guilty met StratCat Willie’s hard twangende gitaar. Cryin’ is een fraaie slowblues met indringend bijtend gitaarwerk. Het luchtig swingende Together deed mij enigszins aan Hi Heel Sneakers denken.

In het instrumentale Mezcal worden Tequila (the Champs), La Bamba (Richie Valens) en het geluid van Santana op vernuftige wijze met elkaar vermengd. In één nummer, My One True Love, klinkt het geluid van StratCat Willie net ietsjes te ontspannen. Hierdoor vat het nummer niet echt vlam.

Maar gelukkig wordt er in de afsluiter Runnin’ With The Strays weer lekker ongecompliceerd gerockt.

Een lekker album van StratCat Willie & The Strays!

Tracks:
01. Have A Blues Party
02. Hot Tin Roof
03. Let’s Dance
04. Way Too Fast
05. Redneck Woman
06. In The End
07. Guilty
08. Cryin’
09. My One True Love
10. Together
11. Mezcal
12. Runnin’ With The Strays

Website: https://stratcatwillie.com/