Review: Strange Majik – NYC Animal

 

Strange Majik - NYC Animal

Strange Majik – NYC Animal
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Bang Bang Boogaloo Records
Release: 2024

Tekst: Peter Marinus

Strange Majik is het project van de Amerikaanse zanger-gitarist en producer Dave Pattillo, onder andere bekend door zijn producties voor the Beastie Boys en Sonic Youth.

Met Strange Majik put hij rijkelijk uit het muzikale verleden waarbij zijn voorkeur voor 70’s funky rock, glam en psychedelische rock duidelijk aanwezig is.

Dave wordt op zijn zesde album bijgestaan door zoon Owen Pattillo (drums), Geoff Burke (saxofoon, o.a. Ben Harper), Tory Anne Daines (viool), Sean Spada (keyboards), Steve Conroy (bas), Colin Taylor (drums), Jordan Auber (percussie), Wylie Wirth (percussie) en Cole Razzano (backing vocals).

Het album begint met de grote stadsrock van NYC Animal. Een smerige hoekig en funky rocker met snijdend gitaarwerk. Daarna nog een funky rocker, Un Nouvel Amour, waarin invloeden als David Bowie, Foxy en zelfs Frankie Goes To Hollywood (het refrein!) opduiken. Ook Manhattan Is Back heeft een funky rockgeluid waarin een Chic-achtige orkestratie te horen is.

Nomadic Girl is een donker stuwend rocknummer met een Iggy Pop (The Idiot)-achtige sfeer vermengd met zowel Arabische invloeden als een Mott The Hoople-achtig rock geluid. Het soulgeluid van Bill Withers is van invloed geweest op het luie en funky Wise Up met soulvol saxofoonspel van Geoff Burke. Ronduit bedwelmende is het psychedelische Black Lashes met een flinke Doors invloed,

We All Want The Same Thing is vervolgens een zeer loom en zweterig nummer met een prachtig kreuende bluesharmonica. HBD Jimi is een venijnige bluesrocknummer in de stijl van Jimi Hendrix. Uiteraard met vlammend gitaarspel en de “freewheeling” saxofoon van Geoff Burke.

Dopamine klintk zoals de titel belooft. Bedwelmend en krachtig a la the Cult. Het zacht groovende Catalina sluit het album op een Garland Jeffreys-achtige wijze af.

Een heerlijk album van Strange Majik vol met stevige funky grote stadsrock!

01. NYC Animal
02. Un Nouvel Amour
03. Manhattan Is Back
04. Nomadic Girl
05. Black Lashes
06. Wise Up
07. We All Want The Same Thing
08. HBD Jimi
09. Dopamine
10. Catalina

Website: https://strangemajik.com/