Review: Steven Wilson – The Codex Harmony

 

Steven Wilson - The Codex Harmony

Steven Wilson – The Codex Harmony
Format: CD – 2 Vinyl LP – Digital – Blu-ray – Cassette- Deluxe Boxset
Label: Virgin Music
Release: 2023

Tekst: Joop van Rossem

Steven Wilson is er eigenlijk niet de man naar om “zomaar” wat te doen; hij gaat altijd met een bepaald idee starten aan nieuw plaatwerk. Toch zat dat er niet in voor deze verse langspeler doordat corona de spreekwoordelijke roet in het eten gooide zodat Wilson niets restte dan de tien songs in zijn thuisstudio aan de tape toe te vertrouwen en de bijdragen van andere musici via de elektronische snelweg te laten toesturen.

Vaste collaborateurs als bassist Nick Beggs, Theo Travis (sax, fluit), Craig Blundell (drums), zangeres Ninet Tayeb en Adam Holzman (drums) kregen op die manier een plaatsje op ‘The Codex Harmony’, maar er was eveneens ruimte voor vreemde eenden als Jack Dangers (Beat Meat Manifesto), Interpol-drummer Sam Fogarino, gitarist Niko Tsonev en jazzdrummer Nate Wood.

De aftrap is voor Inclination, dat de eerste drie minuten instrumentaal is op een psychedelische,  elektronische en licht vervreemdende manier om daarna vocaal en met een lekkere beat te vervolgen, een zeer gedurfde opener. Het daaropvolgende What Life Brings en Time Is Running Out zijn popsongs in de trant van zijn andere band Blackfield.

Economies Of Scale is opgezadeld met een prachtige melodie en eist een plekje op in de hersenpan terwijl Impossible Tightrope een waanzinnige, bijna 11 elf minuten klokkende elektronica en jazztrip zonder weerga is met een hoofdrol voor drummer Nate Woods, saxofonist Theo Travis en toetsenist Adam Holzman.  

Zangeres Ninet Tayeb, al eerder te horen op de albums ‘Hard.Cannot.Erase’ (2015) en ‘To The Bone’ (2017), heeft haar prachtige stemgeluid wederom uitgeleend aan Wilson op het mooie Rock Bottom, waarin ook nog een Gilmoureske gitaarsolo is opgenomen. Beautiful Scarecrow heeft een knap intro en -bijna- als vanzelfsprekend een fraaie melodie, het titelnummer wordt heerlijk ondergedompeld in Vangelis-sferen.

De Brit blijkt ook te kunnen rappen (Actual Brutal Facts) in een bedje van Massive Attack-grooves, Staircase is de geweldige apotheose met een knappe gitaarsolo van Tsonev.

‘The Harmony Codex’ houdt je 64 minuten aan je cd-speler gekluisterd en laat je achter met de onweerstaanbare drang om het album opnieuw op te zetten. Opnieuw eindejaarslijstjesmateriaal na de prachtige terugkeer van Porcupine Tree, Closure/Continuation !

Tracks:
01. Inclination
02. What Life Brings
03. Economies Of Scale
04. Impossible Tightrope
05. Rock Bottom
06. Beautiful Scarecrow
07. The Harmony Codex
08. Time Is Running Out
09. Actual Brutal Facts
10. Staircase

Website: https://stevenwilsonhq.com/