Review: Steven Troch Band – The Call

 

Steven Troch Band - The Call

Steven Troch Band – The Call
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Het is heel lastig om een muzikaal etiket te plakken op het derde album van de Belgische band de Steven Troch Band. En dat is gelijk ook het sterke punt van dit album. Zonder enige moeite switcht deze band van rhythm & blues naar funky stuff en van Spaghetti Western naar tropische wiegers.

Steven Troch (zang, harmonica), Liesbeth Sprangers (bas, zang), Matti De Rijcke (gitaar, zang) en Bernd Coenen (drums) bewijzen dat ze deze uiteenlopende muziekstijlen zeer goed onder de knie hebben.

Laten we eerst de bluesy nummers van dit album eens aanpakken. Bad Times is een fris van de lever swingend rhythm & bluesnummer met lichte New Orleans trekjes. De schroeiend brullende harmonica springt er uit in dit nummer. Ghetto Gap is een luie broeierig shuffle met “Spoonful” trekjes met smeulend slidegitaarspel van Matti De Rijcke.

Ook het funky The One You Can Rely On is bluesy maar dan op een G Love & Specials Sauce-achtige wijze. So Much To Do rockt in de beste Fabulous Thunderbirds traditie en Easier To Be Myself klinkt als een schurende bluesy versie van T.Rex.

That’s Life is een Tom Waits-achtige mambo en het instrumentale Call Of Cornholio zou een soundtrack voor een Spaghetti Western film kunnen zijn met dreigend twangend gitaatwerk en de Tijuana trompet van John Halbleib.

In het lui deinende Down At The Heels duikt een sfeervolle zingende zaag op. Harry Belafonte zou jaloers geworden zijn op het Caribische On An Island en Waiting is een losjes skankend skanummer compleet met Rico achtige trombonespel van Luigi De Gaspari.

Het album wordt intiem afgesloten met Slowly Drive Away, een nummer met de fraai huilende pedal steel van Bart Vervaerck.

Ik ben behoorlijk onder de indruk van deze veelzijdige band en hun heerlijke derde album.

Tracks:
01. Bad Times
02. That’s Lifes
03. Ghetto Gap
04. The One You Can Rely On
05. Call Of The Cornholio
06. Easier To Be Myself
07. Down At The Heels
08. On An Island
09. So Much To Do
10. Waiting
11. Slowly Drive Away

Website: http://www.steventrochband.com/