Review: Steve Wallis – Nothing Stays The Same Way For Long

 

Steve Wallis - Nothing Stays The Same Way For Long

Steve Wallis – Nothing Stays The Same Way For Long
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Independent
Release: 2022

Tekst: Jan Wolf

De uit Australië afkomstige Steve Wallis is een folk singer-songwriter en heeft met ‘Nothing Stays The Same For Long’ een debuut afgeleverd dat zich direct kan meten met de beste releases uit het genre van dit jaar.

De elf zelf geschreven nummers die er op zijn debuut zijn vastgelegd zijn stuk voor stuk mooi afgeronde liedjes, gekenmerkt door opvallende eerlijkheid en spitsvondige teksten.

Sinds 2014 woont Wallis in Parijs van waaruit hij regelmatig op tour ging door Europa en Australië totdat hij tijdens een schrijverskamp in up-state New York de Engelse songwriter Joe Boon ontmoette die tevens producer en multi-instrumentalist blijkt te zijn. Gezamenlijk gaan ze aan de slag met het maken van de demo’s die uiteindelijk tot de debuutplaat zouden moeten leiden.

De plannen voor de daadwerkelijke opnames konden echter in 2020 de koelkast in geschoven worden vanwege de welbekende pandemie. Eind 2021 besloot Steve om naar het noorden van Engeland af te reizen alwaar hij met Joe zes weken besteedde aan het opnemen. Deze opnamesessies vonden plaats in Joe’s eigen studio, en voor de kenmerkende galm, in drie lokale kerken die hun gebedshuis ter beschikking hadden gesteld aan het duo. Enkele partijen werden later, en op afstand aangeleverd en het masteren gebeurde aan de andere zijde van de grote plas.

Het album is een uitstekend voorbeeld geworden van kracht verscholen in ingetogenheid en verdiend het om echt aandachtig beluisterd te worden, de subtiele aanpak en tekstuele beelden gaan gauw verloren, wanneer er met een half oor geluisterd wordt.

Wanneer er voor een eerste album zulke sterke liedjes voor het voetlicht verschijnen, dan maakt dat zeer nieuwsgierig naar wat deze Steve Wallis nog meer in het vat heeft.

Tracks:
01. The Loneliest
02. Mary
03. Amsterdam
04. Her Name
05. The Wolf
06. Blue-Eyed Annie
07. Waiting for Someday
08. Little Pearls of Water
09. Now I Don’t
10. Starting Tomorrow
11. Nothing Stays the Same Way for Long

Line-up:
Steve Wallis: vocals, guitar, harmonica, piano
Joe Boon: vocals, guitar, drums, bass, piano, juno, mellotron
Bryony Lewis: vocals (2,3,8,9,11)
Kara McKee: vocals (1,7,8,11)
Dan Walker: reed organ (5)
Morgan Eve Swain: violin (5)
Jon Graboff: pedal steel (7)
Bruce King: saxophone (8)

Website: https://www.stevewallismusic.com/