Review: Steve Hackett – The Circus And The Nightwhale

 

Steve Hackett -The Circus And The Nightwhale

Steve Hackett – The Circus And The Nightwhale
Format: CD – Vinyl LP – CD+blu-ray en mediabook / Label: InsideOut Music
Release: 2024

Tekst: Joop van Rossem

Zanger/gitarist/componist Steve Hackett (ooit in de zeventiger jaren gewaardeerd lid van Genesis) behoeft eigenlijk geen nadere introductie.

Na zijn jaren bij Genesis ging hij op het solopad en met ‘The Circus And The Nightwhale’ brengt hij zijn 30e (!) solo-album uit. De afgelopen jaren was hij druk met live vertolken van belangrijke Genesis-albums, zoals ‘Foxtrot’ dat hij vorig jaar op de planken bracht.

Voor dit nieuwe album, gestoken in een prachtig hoesontwerp van Denise Marsh, kreeg Hackett steun van Roger King (toetsen, arrangementen), Nad Sylvan (zang), Rob Townsend (sax), Jonas Reingold (bas), Craig Blundell (drums) en Amanda Lehmann (zang), drummer Nick D’Vergilio kwam ook nog even langs voor wat roffeltjes. Met zo’n line-up is het lastig om een zwak of slecht album te vervaardigen en, spoiler alert: dat is de heren inderdaad niet gelukt !

Sterkste liedjes: de fijne, groovende progrocker Taking You Down, Enter The Ring, dat begint als Crosby, Stills & Nash, maar uitgebouwd wordt tot een lekkere rocker, Into The Nightwhale, dat aanvankelijk instrumentaal lijkt uit te pakken maar halverwege wordt opgediend met prachtige vocalen, de aanstekelijke progrocker Wherever You Are, het prima rocknummer Get Me Out en het absolute hoogtepunt van de plaat: Ghost Moon And Living Love, een prachtige, poppy rocksong met gave gitaarsolo’s.

Puntje van kritiek: de instrumentals dragen niet bij aan de kwaliteit, maar kunnen niet verhinderen dat Steve Hackett op zijn 74e nog altijd behoort tot de eredivisie van de progrockgemeenschap en die positie meer dan consolideert met dit fantastische album.

Concerten:
2 juli, Circque Royal, Brussel
5, 6 en 7 juli: Poppodium, Zoetermeer (alle 3 al uitverkocht…)

Tracks:
01. People Of The Smoke
02. These Passing Clouds
03. Taking You Down
04. Found And Lost
05. Enter The Ring
06. Get Me Out
07. Ghost Moon And Living Love
08. Circo Inferno
09. Breakout
10. All At Sea
11. Into The Nightwhale
12. Wherever You Are
13. White Dove

Website: https://www.hackettsongs.com/