Review: Steve Hackett – Genesis Revisited Live: Seconds Out & More

 

Steve Hackett – Genesis Revisted Live Seconds Out & More

Steve Hackett – Genesis Revisited Live: Seconds Out & More
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: InsideOut Music
Release: 2022

Tekst: Paul Op den Kamp

Eigenlijk wel grappig hoe verschillende leden van dezelfde band omgaan met vroeger. Vorig jaar tourde Phil Collins, Mike Rutherford en Tony Banks voor het laatste keer als het Genesis Moederschip. Die variatie van de band speelt vrijwel geen materiaal van voor 1980. Oorspronkelijke zanger Peter Gabriel is zo zijn eigen weg gegaan dat hij vrijwel geen raakvlakken heeft met zijn oude band. Gitarist Steve Hackett valt daar een beetje tussen in. Ooit ging hij solo om zijn eigen muziek te maken, de laatste jaren grijpt hij toch vaak terug op de behaalde resultaten uit het verleden.

Dit nieuwe live album bestaat dus naast zijn eigen materiaal voor een deel uit de herontdekking van de oude werkgever. Het live album ‘Seconds Out’ uit 1977 werd tijdens deze concerten opnieuw uitgevoerd. Waarmee repertoire dat toch al enige tijd ligt te versloffen weer eens onder de aandacht komt.

Het onderling vergelijken tussen de live opnames van toen en nu zou nergens op slaan. Er spelen immers afgezien van Hackett andere muzikanten op deze plaat. Het hele project draagt ook de titel van herontdekking. En op die ontdekking wordt ook weer duidelijk hoe goed de progrock kant van Genesis toen ook weer was.

De ‘eigen’ liedjes van de gitarist laten zien hoe hij de afgelopen decennia zijn eigen invulling aan die stijl heeft gegeven. Stevige rocknummers die een eigen gotische sprookjessfeer hebben. Bijna alsof je een alternatieve historie hoort. Waar het moederschip Genesis in de latere jaren dezelfde muziek is blijven maken als in de jaren 74-77.

Het vieren van het verleden gaat aankomend jaar gewoon door. Tijdens zijn geplande tournee van 2023 zal Hackett het ‘Foxtrot’ album live spelen. Hij is in Nederland te zien op de onderstaande data:

8 Mei – Tivoli Vredenburg in Utrecht
9 Mei – Muziekgieterij in Maastricht

Tracks:
CD 1
01. Apollo Intro
02. Clocks – The Angel of Mons
03. Held in the Shadows
04. Every Day
05. The Devil’s Cathedral
06. Shadow of the Hierophant
07. Squonk
08. The Carpet Crawlers
09. Robbery, Assault and Battery
10. Afterglow
11. Firth of Fifth

CD 2
01. I Know What I Like (In Your Wardrobe)
02. The Lamb Lies Down On Broadway
03. Musical Box (Closing Section)
04. Supper’s Ready
05. The Cinema Show
06. Aisle of Plenty
07. Dance On a Volcano
08. Los Endos

Website: https://www.hackettsongs.com/