Review: Steve Earle & The Dukes – Jerry Jef

 

Steve Earle & The Dukes - Jerry Jeff

Steve Earle & The Dukes – Jerry Jeff
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: New West Records
Release: 2022

Tekst: Gerrit Schinkel

In 2009 betoonde singer-songwriter Steve Earle (17 januari 1955, Fort Monroe, Hampton) een muzikale eer aan Townes van Zandt (1944 – 1997) en in 2019 aan Guy Clark (1941 – 2016). Twee overleden Amerikaanse singer-songwriters die Earle als zijn muzikale vaders beschouwt. Zijn derde muzikale vader was Jerry Jeff Walker.

Jerry Jeff Walker, geboren als Ronald Clyde Crosby op 16 maart 1942 in Oneonta, New York, begon zijn muzikale carrière in 1967. Hij is vooral bekend geworden door de in 1968 geschreven klassieker Mr. Bojangles, een song die door veel artiesten op de plaat is gezet, zoals b.v. The Nitty Gritty Dirt Band (die er in 1970 een wereldhit mee scoorde), Sammy Davis jr., Frank Sinatra, Bob Dylan, Harry Nilsson, Tom T. Hall, Robbie Williams, JJ. Cale en Nina Simone.

Begin jaren ‘70 verhuisde Walker naar Austin, waar hij in aanraking kwam met het outlaw-circuit en met artiesten als Willie NelsonGuy ClarkWaylon Jennings en Townes Van Zandt. Walker bracht meer dan 35 albums uit. Jerry Jeff Walker overleed op 23 oktober 2020 op 78-jarige leeftijd. 

Eind augustus verscheen het album ‘Jerry Jeff’ waarop Steve Earle & The Dukes een ode brengen aan Jerry Jeff Walker.

Het album opent krachtig met de uptempo countryrocker Gettin’ By met fiddle, pedal steel en harmoniezang in het refrein. Het tempo blijft er in het vrolijke Gypsy Woman met fiddle en accordeon in.

Little Bird is een meeslepende ballad met fraaie harmonieën naast de gruizige stem van Earle. Onstuimig gaat het er daarna weer met fiddle, dobro en mandoline aan toe in I Makes Money (Money Don’t Make Me).

The Dukes schitteren in de fraaie soulvolle versie van de klassieker Mr. Bojangles. Een pluim is er voor de strakke ritmesectie in het stevige Hill County Rain. Charlie Dunn is midtempo outlaw country en in de mooie (semi) akoestische countryballad My Old Man zijn The Dukes weer voortreffelijk op dreef. Na de intense ballad Wheel wordt het album afgesloten met Old Road. Slechts a capella zang afgewisseld met scheurende bluesharpsolo’s.

Conclusie:
‘Jerry Jeff’ is een prachtig eerbetoon aan de outlaw countryman Jerry Jeff Walker.

Tracks:
01. Gettin’ By
02. Gypsy Songman
03. Little Bird
04. I Makes Money (Money Don’t Make Me)
05. Mr. Bojangles
06. Hill Country Rain
07. Charlie Dunn
08. My Old Man
09. Wheel
10. Old Road

Line-up:
Steve Earle – zang, gitaar, mandoline, harmonica
Chris Masterson – gitaar, mandoline, zang
Eleanor Whitmore – fiddle, strings, mandoline, zang
Ricky Ray Jackson – pedal steel, dobro, zang
Jeff Hill – akoestische en elektrische bas, cello, zang
Brad Pemberton – drums, percussie, zang
Tony Leone – drums, zang

Website: http://www.steveearle.com/news