Review: Steve Dawson – Ghosts

 

Steve Dawson - Ghosts

Steve Dawson – Ghosts
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Pravda Records
Release: 2024

Tekst: Peter Marinus

Singer-songwriter Steve Dawson zou je kunnen kennen uit de tijd dat hij lid was van de countryband Dolly Varden en heel misschien als lid van de jazz-folk fusion band Funeral Bonsai Wedding.

Als soloartiest is deze artiest uit San Diego, CA, al weer toe aan zijn zesde album. Een album met nummers die tussen 2017 en 2023 geschreven werden en waarop Steve wordt bijgestaan door Diane Christiansen (zang), Gerald Dowd (drums, John Abbey (bas), Nora O’Connor (backing vocals), Alton Smith (piano), Chris Green (saxofoon), John Moore (trompet), Brian Wilbie (pedal steel) en Ingrid Graudins (backing vocals). Deze laatste zangeres overleed onverwachts na de opnames van dit album…

De gemene deler van dit album is het intieme geluid, dat de ene keer soulvol klinkt en de andere keer de folky en/of country kant op gaat.

Geopend wordt met Time To Let Some Light In. Een sprankelend swingend soulvol nummer dat door de zang van Steve Dawson aan het geluid van Paul Carrack doet denken. Opgesierd door de snijdende slidegitaar van Steve. Daarna volgt Oh California waarin op een romige wijze soul en country rock vermengd worden. En dan is de hemels huilende pedal steel van Brian Wilbie helemaal op zijn plaats.

Die pedal steel is ook te horen in de intiem zwevende countryrock van Walking CaneMaar de pedal steel vervult echt een hoofdrol in het zwierige, losjes swingende, countrynummer Leadville waarin de hoogtijdagen van Lynyrd Skynyrd en Led Zeppelin tekstueel voorbij komen zij aan zij met racisme en godsdienstwaanzin. Sooner Than Expected is een folkie ballad in de beste Joni Mitchell/James Taylor traditie. Warme luie rhythm & blues kom je tegen in de ballad It Was A Mistake.

Prijsnummer van het album is het warme deinende duet van Steve met Diane Cristiansen in I Am Glad To Be Alive. Vervolgens klinkt het zinderende A Mile South Of Town behoorlijk donker.

Na het breekbaar deinende When I Finally Let You Down sluit Steve Dawson zijn album af met de wrange deiner Weather In The Desert met onstuimig dwingende drums van Gerald Dowd. Als toetje volgt dan nog een “cleane” versie van Leadville.

Het wordt hoog tijd dat Steve Dawson eens door veel meer mensen gewaardeerd gaat worden. Dit prachtige album hoort thuis in elk jaarlijstje van 2024!

Tracks:
01. Time To Let Some Light in
02. Oh, California
03. Walking Cane
04. Sooner Than Expected
05. Leadville
06. It Was A Mistake
07. I Am Glad To Be Alive
08. A Mile South Of Town
09. When I Finally Let You Down
10. Weather In The Desert
11. Leadville (Clean Edit Version)

Website: https://stevedawsonmusic.com/