Review: Steve Conte – The Concrete Jangle

 

Steve Conte - The Concrete Jangle

Steve Conte – The Concrete Jangle
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Wicked Cool Records
Release: 2024

Tekst: Peter Marinus

Dat zanger-gitarist Steve Conte de rock & roll door zijn aderen heeft vloeien is allang geen nieuws meer. Dat bewees hij als lid van bands als the New York Dolls, the Michael Monroe Band en Company Of Wolves. Ook de tot nu toe verschenen soloalbums stonden vol met smerige rock.

Op zijn nieuwe album, ‘The Concrete Jangle’, is Steve een samenwerking aangegaan met Andy Partridge, bekend van XTC en the Dukes Of Stratosphear. Van Andy Patridge is bekend dat hij een zeer grote voorliefde heeft voor psychedelische 60’s pop en dat is op dit album dan ook flink te horen. Maar er komen ook de nodige powerpop invloeden voorbij.

Zo ramt de openingstrack Fourth Of July er gelijk goed in. Krachtige powerpop met sprankelend gitaarwerk, smerige gitaarriffs en een combinatie van Todd Rundgren en XTC. Daarna is Hey Hey Hey (Aren’t You The One) een lui stuwend powerpopnummer met bijtend gitaarwerk en door de zang vroege Elvis Costello invloeden. Het dreunende We Like It is voorzien van een Gary Glitter-achtig ritme en invloeden van bijvoorbeeld Cheap Trick.”We like it…indeed!”

In het stuwende Shoot Out The Stars zijn de Dukes Of Stratosphear invloeden overduidelijk aanwezig in een dromerig pyshcedelisch nummer. Het energiek beukende Motor City Love Affair is voorzien van zowel het smerige Detroit rockgeluid als een Motown swing. Vervolgens is All Tied Up weer een heerlijk sprankelend powerpop nummer.

Het dromerige, en dus psychedelische, Decomposing A Song For You trekt richting het geluid van The Beatles. Girl With No Name heeft een onweerstaanbare vrolijke Katrina & The Waves-achtige swing. Het statig deinende en psychedelische I Dream Her sluit het album op een prachtige wijze af.

De samenwerking van Steve Conte en Andy Partridge heeft een magistraal album opgeleverd. Een album dat zeker in mijn jaarlijst van 2024 gaat verschijnen!

Tracks:
01. Fourth Of July
02. Hey Hey Hey (Aren’t You The One)
03. We Like It
04. Shoot Out The Stars
05. One Last Bell
06. Motor City Love Affair
07. All Tied Up
08. Decomposing A Song For You
09. Girl With No Name
10. I Dream Her

Website: https://stevecontemusic.com/