Review: Steve Bailey – Crazy ‘Bout You – A Tribute To Sonny Boy Williamson

 

Steve Bailey - Crazy 'Bout You A Tribute to Sonny Boy Williamson

Steve Bailey – Crazy ‘Bout You – A Tribute To Sonny Boy Williamson
Format: CD – Digital / Label: Another Planet Music
Release: 2022

Tekst: Jan Wolf

Erkend harmonica virtuoos Steve Bailey, afkomstig uit Seattle, levert samen met gitarist Mississippi MacDonald een swingend eerbetoon aan Sonny Boy Williamson

Al in 2019 begonnen de twee aan het project om de man wiens invloed de grootste impact had op Bailey‘s loopbaan, te eren, de catalogus van beschikbare geweldige nummers spreekt voor zich. De pandemie gooide echter ook hier roet in het eten waardoor de release van het album stil kwam te liggen nadat er met Nine Below Zero al wel een single was uitgebracht.

Dat de opnames plaats vonden in Londen was vooral vanwege de historische link tussen de stad en Sonny Boy. Hij vond er in de jaren zestig enthousiaste jonge honden (The Yardbirds) om hem te begeleiden op Europese tournee‘s en een voorliefde voor het continent en fans aldaar was geboren.

Hilarisch blijft de anekdote dat hij brand veroorzaakte in zijn hotelkamer door een konijn te willen bereiden op een ouderwets koffiezet apparaat. Volgens Bailey zijn er nog genoeg andere mooie verhalen te vertellen door muzikanten die in die periode deel uitmaakte van de bluesscene in de Britse hoofdstad.

Nu in 2022 zien we dan alsnog de volledige release van de heren Bailey en MacDonald en het is een verzameling tracks waarop er hoorbaar met veel plezier gespeeld wordt, de harmonica partijen zijn erg fijn en het gitaarwerk ondersteund het op sublieme wijze.

Mijn eerste kennismaking met Sonny Boy was het ‘The Essential Sonny Boy’ album uit 1993, op wat ik toen al een hele leeftijd van tien jaar oud vond. Het blijft een album dat enkele malen per jaar zijn weg naar mijn speakers weet te vinden, zo ook rond het verschijnen van deze tribute plaat.

De gekozen benadering van de nummers werkt goed en gelukkig maar….het materiaal is namelijk Too Young To Die.

Tracks:
01. Too Young To Die
02. Nine Below Zero
03. Trust My Baby
04. Crazy Bout You
05. Stop Right Now
06. Cross My Heart
07. Fattening Frogs For Snakes
08. Mighty Long Time
09. Let Me Explain
10. She‘s My Baby
11. Ninety Nine

Website: http://www.stevieandtheblueflames.com/