Review: Stereophonics – Oochya!

 

Stereophonics - Oochya!

Stereophonics – Oochya!
Format: CD – LP – Digital / Label: Ignition Records
Release: 2022

Tekst: Danny van den Deijssel

Voor de Stereophonics is het dit jaar alweer 25 jaar geleden dat zij hun eerste album uitbrachten. Voor veel bands zou dat een reden zijn om met een best of album te komen. Aangezien Kelly Jones en zijn mannen dit al deden in 2008, kwamen ze maar met een nieuw werk.

Echt nieuw werk kunnen we dit album niet noemen. Een groot deel van het werk bestaat uit uitgewerkte nummers die in zekere zin al tijden op de plank lagen te wachten. Voor het publiek is het natuurlijk gewoon een nieuw album dat als je goed luistert toch ook wel een beetje als een best of album klinkt. Alle kanten van deze band uit Wales komen terug op dit album, van stevige rockers tot de gevoelige ballads.

Daarmee is misschien ook gelijk het zwakke punt benoemd. Stereophonics is een band die in mijn ogen hele fijne muziek maakt, maar zichzelf nooit helemaal opnieuw uitvind. Daardoor neigen de albums soms op elkaar te lijken.

Het album begint met de stevige rocker Hanging On Your Hinges. Dit nummer doet mij denken aan de stampende stijl van Triggerfinger. Deze stijl is Kelly Jones absoluut niet vreemd want ook op eerdere albums zijn nummers te vinden die op deze manier zijn opgebouwd. Dit smaakt naar meer.

In het hierop volgende Forever wordt echter gelijk een stapje terug gedaan. Een ballad in de stijl die we van de mannen uit Wales kennen. Denk bijvoorbeeld aan Just Hanging (1999) of Lying in The Sun (2001). Juist deze afwisseling tussen stevig rocken en easy listening maakt deze band tot wat ze zijn.

Do Ya Feel My Love? Lijkt qua stijl te komen uit de periode van ‘Language.Sex.Violence.Other?’ Een prima song die lekker in het gehoor ligt. Hierna volgen nog een paar rockers waarna er weer even gas teruggenomen wordt in Leave The Light On. Dit is echt een kleine ballad die een beetje blijft kabbelen. Every Dog Has Its Day is nog zo’n ballad echter dit keer alleen op piano aangevuld met wat strijkers. Dit nummer had het goed gedaan op het het ‘solo’ album van Jones Don’t Let The Devil Take Another Day uit 2020.

Het album gaat zo nog even en wordt afgesloten met Jack In A Box. Een beetje een vreemde eend in de bijt. Het heeft een beetje een folk tintje met wat middeleeuwse invloeden. Niet helemaal goed te plaatsen bij de rest.

De hoogtijdagen van de Stereophonics lagen duidelijk aan het eind van de 20e eeuw en het begin van de 21e. Ze hebben toen drie tot vier topplaten afgeleverd die het stuk voor stuk goed deden.

Het twaalfde album van de Stereophonics zou je dan ergens misschien wat teleurstellend kunnen noemen omdat ze doen waar ze goed in zijn en niet meer verrassen na 25 jaar. Aan de andere kant dit is wel gewoon een album dat prima past in de lijn van de voorgangers en een aantal goede nieuwe songs toevoegt aan het oeuvre. Geen topplaat, maar genoeg pluspunten om hem niet bij voorbaat af te schrijven.

Tracks:
01. Hanging On Your Hinges
02. Forever
03. When You See It
04. Do Ya Feel My Love?
05. Right Place Right Time
06. Close Enough To Drive Home
07. Leave The Light On
08. Running Round My Brain
09. Every Dog Has Its Day
10. You’re My Soul
11. All I Have Is You
12. Made A Mess Of Me
13. Seen That Look Before
14. Don’t Know What Ya Got
15. Jack In A Box

Website: https://shop.stereophonics.com/