Review: Steppenwolf – The Epic Years 1974-1976

 

Steppenwolf - The Epic Years 1974-1976

Steppenwolf – The Epic Years 1974-1976
Format: 3CD / Label: Cherry Red Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Het succesvolle gedeelte van de Steppenwolf geschiedenis mag als bekend worden verondersteld. De band Steppenwolf uit Los Angeles werd in 1967 opgericht en bestond uit John Kay (zang, gitaar, harmonica), Goldy McJohn (orgel, piano), Jerry Edmonton (drums), Michael Monarch (sologitaar) en Rushton Moreve (bas). Al snel werd de band getekend door het Dunhill/ABC label. De band brak gelijk flink door met de single Born To Be Wild, een nummer, dat gebruikt werd in de soundtrack van de legendarische bikerfilm Easy Rider. Ook Magic Carpet Ride leverde de band een dikke hit op en het ‘Steppenwolf Live’ album werd ook massaal gekocht.

In 1972 viel de band uiteen waarna John Kay een niet succesvolle solocarrière begon. Twee jaar later kwam de band weer bijeen en tekende bij het Epic label. En op deze Epic periode focust deze CD Box zich.

Michael Monrach was op het eerste album dat op dat label verscheen, ‘Slow Flux’ (1974) vervangen door Bobby Cochran.

Hoewel het album matig verkocht was er toch sprake van een prima album. Een album waarop het vertrouwde stevige funky geluid van Steppenwolf nog volop aanwezig was. Zoals in de opener van het album Gang War Blues, een nummer met bijtend gitaarspel en de rauwe zang van John Kay. Ook Children Of Night klinkt vertrouwd hoekig groovend.

Het opwindend pompende Get Into The Wind behoort tot de betere nummers van het album naast nummers als het funky Jeraboah en de soulvolle rocker Straight Shootin’ Woman.

In sommige nummers van het album probeerde Steppenwolf nieuwe muzikale bronnen aan te boren. Niet altijd met even veel succes.

Zo is Justice Don’t Be Slow een intiem zacht deinend nummer, Smokey Factory Blues een nummer, dat klinkt als een rockende variant op het geluid van neil Diamond en Morning Blue, dat klinkt als een nummer uit Rod Stewart’s vroege solojaren

Het volgende album was ‘Hour Of The Wolf’ uit 1975.

Op dit album was toetsenist Goldy McJohn vervangen door Andy Chapin. Ook op dit album is Steppenwolf nog steeds op zoek naar een wat moderner geluid. Zo duiken er glamrock invloeden op in het Mott The Hoople-achtige Hard Rock Road en Someone Told A Lie. Just For Tonight gaat vervaarlijk richting de softrock maar dan vermengd met een Doobie Brothers-achtige groove.

De betere nummers op dit album hebben het “ouderwetse” Steppenwolf geluid zoals het rauwe en funky Two For The Love Of One en het instrumentale Angeldrawers.

Caroline (Are You Ready For The Outlaw World?) gaat op een soulvolle wijze richting het geluid van the J. Geils Band. In Mr. Penny Pincher duiken Uriah Heep invloeden op.

Het laatste Epic album was ‘Skullduggery’ uit 1976. Opnieuw met een nieuwe toetsenist, dit keer Wayne Cook.

Ook dit album werd niet door het publiek opgepikt. De mengelmoes van diverse muzikale stijlen zal hier de oorzaak van zijn geweest. Zo is Rock ‘n’ Roll Song een deinend georkestreerd poprocknummer en is Train Of Thought behoorlijk Three Dog Night-achtig. De Albert Hammond-achtige softpop van Pass It On slaat de plank volkomen mis.

Toch staat er op dit album nog een aantal lekkere nummers zoals het “ouderwetse” Skullduggery, de rauwe cover van de Bo Diddley klassieker (I’m A) Roadrunner, het instrumentale funky Lip Service en het soulvol groovende Sleep.

Deze CD Box van Steppenwolf laat een voorheen succesvolle rockband horen, die wanhopig probeerde om hun succes vast te houden. Hetgeen dus niet lukte. Maar deze box laat ook een aantal ouderwets lekkere Steppenwolf nummers horen.

Als je de wat mindere nummers overslaat houd je toch nog een lekkere Steppenwolf box over!

Tracks:
CD 1: Slow Flux
01. Gang War Blues
02. Children Of Night
03. Justice Don’t Be Slow
04. Get Into The Wind
05. Jeraboah
06. Straight Shootin’ Woman
07. Smokey Factory Blues
08. Morning Blue
09. A Fool’s Fantasy
10. Fishin’ In The Dark

CD 2: Hour Of The Wolf
01. Caroline (Are You Ready For The Outlaw World?)
02. Annie, Annie Over
03. Two For The Love Of One
04. Just For Tonight
05. Hard Rock Road
06. Someone Told A Lie
07. Another’s Lifetime
08. Mr. Penny Pincher
09. Angeldrawers (bonus)
10. Caroline (Are You Ready For The Outlaw World?) (mono promo single)

CD 3: Skullduggery
01. Skullduggery
02. (I’m A) Roadrunner
03. Rock ‘n’ Roll Song
04. Train Of Thought
05. Life Is A Gamble
06. Pass It On
07. Sleep
08. Lip Service

Website: https://www.steppenwolf.com/