Review: Stef Rosen & The Fuzznotes – Soulify

 

Stef Rosen & The Fuzznotes - Soulify

Stef Rosen & The Fuzznotes – Soulify
Format: CD – Digital / Label: Timezone Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Voor mij is het album ‘Soulify’ de eerste kennismaking met de Berlijnse band Stef Rosen & The Fuzznotes. En dat terwijl dit al hun vijfde album is!

De band bestaat op dit album uit Stef Rosen (zang, gitaar, bas, keyboards), Lorenzo Bergamino (drums), Will Jacobs (rhythmgitaar, backing vocals), Carmelo Leotta (bas), Martin Stumpf (bas), Henry Carpaneto (piano, Hammondorgel), Connor Fitzgerald (Wurlitzer orgel), Jakub Zomer (piano, Hammondorgel) aangevuld door Pietro Martinelli (contrabas), Marcos Coll (harmonica) en Marko Jovanic (harmonica).

De grote gemene deler op dit album is de soul. In vele vormen aanwezig. De ene keer in een soulblues jasje, de andere keer funky of vermengd met gospelinvloeden.

Het album opent met het ontspannen groovende Home. Een heerlijk warm nummer, dat qua geluid ergens tussen Al Green, Bobby Womack en Robert Cray in zít. Stef Rosen is een prima soulvolle zanger en gitarist en laat zijn gitaar hard priemen. Vervolgens is Introducing The Fuzznotes een zeer broeierig funknummer met een pompend orgel, soulvolle blazers en een licht Neville Brothers geluid.

I Can’t Stand A Woman Crying is een fraaie slowblues met gevoelig gitaarwerk. Karma Knows Best is daarna een luchtige soulswinger met aanstekelijke funkgrooves en bijtend bluesy gitaarwerk van Stef.

Na de stuwende akoestische blues van Sugar Babe is het de beurt aan de lome funky blues Can’t Get Enough Of You met Frankie Miller-achtige zang en hard brullend gitaarspel. Hold Me had zo in de Daptone stal opgenomen kunnen worden aangezien we hier te maken hebben met prima lome, hoekige soul.

De gospelinvloeden zijn wederom aanwezig in de bedwelmende soul van I Don’t Believe In Miracles en het Staples Singers-achtige How Long.

Coming On Strong is in eerste instantie een lome soulmambo en gaat over in een stuwende shuffle. Het instrumentale Chicken Soup is een onweerstaanbare funkswinger met hard brullend gitaarwerk. De mellow groover I’m Here, sluit het album intiem, op een Bill Withers-achtige wijze af.

Ik ben blij, dat ik via dit prima soulvolle bluesy album kennis heb mogen maken met Stef Rosen & The Fuzztones! En nu op zoek naar hun vorige albums!

Tracks:
01. Home
02. Introducing The Fuzznotes
03. I Can’t Stand A Woman Crying
04. Karma Knows Best
05. Sugar Babe
06. Can’t Get Enough Of You
07. Hold Me
08. I Don’t Believe In Miracles
09. Coming On Strong
10. Trouble Never Let You Down
11. Please Don’t Quit Me
12. Chicken Soup
13. How Long
14. I’m Here

Website: https://slidinwolf.com/