Review: Starlite & Campbell – Starlite.One

 

Starlite & Campbell - STARLITE.ONE

Starlite & Campbell – STARLITE.ONE
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Supertone Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Suzy Starlite (zang, bas, piano, synthesizer) en Simon Campbell (zang, gitaar, synthesizer) staan bekend als een bluesrockpaar onder de naam the Starlite Campbell Band.

Met ‘Starlite.One’ begeven zij zich (eenmalig?) op het progressive/symphonic rock terrein via een heus concept album, slechts bijgestaan door drummer Hugo Danin.

En het album zit vol met referenties naar grootheden uit 70’s prog-symfo bands als the Alan Parsons Project, Pink Floyd, Hawkwind, Barclay James Harvest en Jeff Wayne, om er maar een paar te noemen.

Het mooie is dat dit album zeer overtuigend klinkt! Een liefdevolle stap in de tijdmachine dus!

Het album opent met de pompende bas van Suzy Starlite en de hard twangende gitaar van Simon Campbell in Saving Me. Al snel komt er een pulserende blubberende synthesizer bij waardoor een sfeertje a la the Alan Parsons Project ontstaat met prima zang van Suzy.

The Voting Machine gaat meer richting de spacerock van Hawkwind. Een pompend nummer met constant voorbij schietende synthesizer scheuten en bluesy gitaarwerk van Simon. Simon zingt Blow Them All To Pieces wat qua sfeer doet denken aan Thunderclap Newman´s Something In The Air en Barclay James Harvest. Een fraai intiem nummer. This Time (Is Gonna Be The Last Time) klinkt een stuk grimmiger met een 80´s geluid a la Killing Joke.

Suzy zingt de breekbare symfoballad Everything met een intiem huilende synthesizer op de achtergrond. De branding en synthesizergolven worden ruw overspoeld door donkere noise in het intro van Shine The Light On Me waarna een weemoedig pompend nummer ontstaat. Het weldadig zwevende The Coat gaat richting het geluid van Renaissance.

Na de galmende spacezwever Mother wordt het album afgesloten door het krachtige A Part Of Me Is Broken (Part Two).

Ik ben  benieuwd of Suzy Starlite en Simon Campbell een vervolg aan deze reis met de tijdmachine gaan geven. Het eerste deel klinkt in elk geval zeer overtuigend!

Tracks:
01. Saving Me
02. The Voting Machine
03. Blow Them All To Pieces
04. This Time (Is Gonna Be The Last Time)
05. Everything
06. Shine The Light On Me
07. The Coat
08. Mother
09. A Part Of Me Is Broken (Part Two)

Website: https://starlite-campbell.com/