Review: Staraya Derevnya – Boulder Blues

 

Staraya Derevnya - Boulder Blues

Staraya Derevnya – Boulder Blues
Format: CD / Label: Ramble Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Het is haast onbegonnen werk om de muzikale stijl van de Brits-Israelische band Staraya Derevnya te omschrijven.

Na beluistering van hun nieuwe album ‘Boulder Blues’ kom ik tot de conclusie dat dit geluid het resultaat is als je invloeden als Oost-Europese traditionele muziek, free jazz, psychedlische rock a la Gong of Magma en kunstzinnige eigenwijze Pere Ubu klanken in een muzikale blender zou doen. Het resultaat is dan het eigenzinnige bedwelmende geluid van Satraya Derevnya.

Als je de instrumenten bekijkt, die in deze band gebruikt worden zie je al dat je met een aparte band te maken hebt.

Gosha Hniv (percussie, kazoo), Ran Nahmias (cello, theremin), Maya Pik (synthesizer, fluit), Grundik Kasyansky (synthesizer), Miguel Perez (gitaar), Yoni Silver (klarinet), Andrea Serafino (drums), Tom Wheatley (contrabas), Galya Chikss (cries en whispers), Dasha Gerzon (zang) en Masha Gerzon (zang) komen na 5 studio albums, twee live albums en vier compilaties met een album dat tussen 2020 en 2022 werd opgenomen in Israël, de UK, Mexico en Duitsland.

Het album gaat van start met Scythian Nest, een mysterieus dwingend psychedelisch nummer waarin het geluid van Gong en Magma duidelijk aanwezig is. Je hoort bizarre wanhopige, haast opera-achtige zang in een bed vol verrassende dwarse schurende geluiden.

Boulder Blues heeft niets met de blues te maken maar alles met een van spanning zinderend nummer met Arabische invloeden, die hand in hand gaan met psychedelische invloeden als Kevin Ayers en Gong, maar ook de kunstzinnige wave van Pere Ubu.

Tangled Hands is zo mogelijk nog bedwelmender met dreigende, betoverende zang van Galya Chikss. Bubbling Pelt dreunt donker op een Indiaanse wijze. Het nummer borrelt en kraakt en er duikt zowaar een zacht twangende gitaar op.

Gallant Spider is een vrij kort nummer met eigenzinnige traditionele Oost-Europese/Israëlische traditionele folkinvloeden waardoor een soort psychedelische tegendraadse klezmer ontstaat.

Ik ben behoorlijk onder de indruk van het zeer eigenzinnige en zeer bedwelmende geluid van Staraya Derevnya. Aanschaffen dit album!

Tracks:
01. Scythian Nest
02. Boulder Blues
03. Tangled Hands
04. Bubbling Pelt
05. Gallant Spider

Website: http://www.starayaderevnya.co.uk/