Review: SQÜRL – Silver Haze

 

SQÜRL - Silver Haze

SQÜRL – Silver Haze
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Sacred Bones Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

SQÜRL is een duo, dat bestaat uit filmmaker Jim Jarmusch en filmproducent Carter Logan. Zij begonnen hun samenwerking in 2009 voor de muziek voor Jarmusch’s film “The Limits Of Control”.

Na een aantal EP’s en soundtracks en het “Bad Rabbit Projekt” is er nu een album verschenen waarop Jarmusch (gitaar, zang, field recordings) en Logan (drums) assistentie hebben gekregen van gitarist Marc Ribot, zangeressen Charlotte Gainsbourg en Anika, producer Randall Dunn (o.a. bekend van Sunn O))) en Boris), Arjan Miranda (bas) en Brent Arnold (cello).

De muzikale sfeer op dit album is vooral donker en bij vlagen dreigend waarbij je kan gaan denken aan het geluid van bijvoorbeeld Psychic TV, Nico, Joy  Division en Suicide.

Berlin ‘87 opent het album met de donkere misthoorn-achtige distortion gitaar van Jim Jarmusch waarna het nummer traag schurende verder gaat. Het traag stampende The End Of The World bevat spoken words in een sfeer, die als een soort donkere versie van “War Of The Worlds” klinkt.

De sprankelende gitaar van Marc Ribot zorgt voor enige luchtigheid in de Eno-achtige ambient van Garden Of Glass Flowers waarin zelfs een luie Hawaiiaanse swing zit.

Het duet van Jim Jarmusch en de Duitse zangeres Anika in She Don’t Wanna Talk About klinkt zeer ontregelend en donker. Een nummer dat klinkt alsof Ian Curtis (Joy Division) en Nico (ex-Velvet Underground) elkaar in de hemel hebben ontmoet en een duet hebben opgenomen.

Marc Ribot is wederom aanwezig met zijn diep twangende gitaarspel in het voortslepende Il Deserto Rosso. Waarschijnlijk onbedoeld klinken de spoken words van Charlotte Giansbourg (dochter van Jane Birkin en Serge Gainsbourg) in het broeierige John Ashbery Takes A Walk toch zwoel en ondeugend.

Queen Elizabeth is SQÜRL’s eerbetoon aan de Britse vorstin en klinkt dreigend op een Peaky Blinders-achtige manier met zang die ergens tussen Nick Cave en Iggy Pop in zit.

De afsluiter Silver Haze is het “lichtste” nummer van het  album met broeierig galmende gitaarspel en al even broeierig grooves, die uiteindelijk toch weer ontaarden in een vibrerend distortion noise eind.

‘Silver Haze’ is een heel apart en indrukwekkend album. Vrolijk ga je van dit album niet worden, hevig
geïntrigeerd echter wel!

Tracks:
01. Berlin ‘87
02. The End Of The World
03. Garden Of Glass Flowers
04. She Don’t Wanna Talk About It
05. Il Deserto Rosso
06. John Ashbery Takes A Walk
07. Queen Elizabeth
08. Silver Haze

Website: http://www.squrlworld.com/