Review: Son House – Forever On My Mind

 

Son House - Forever On My Mind

Son House – Forever On My Mind
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Easy Eye Sound
Release: 2022

Tekst: Jan Wolf

Preachin‘ The Delta Blues

Een album met niet eerder uitgebrachte opnames van Blues legende Son House, een kleine maar tegelijkertijd zeer grootse toevoeging aan het oeuvre van de slide meester.

De opnames stammen uit het najaar van 1964 en komen uit de kluis van Dick Waterman, de manager van Son House en werden op werkelijk magistrale wijze en met respect opgepoetst door het Easy Eye Sound label van Dan Auerbach, ook bekend van The Black Keys.

Auerbach is een bevlogen PR man voor wat betreft het uitdragen van zijn liefde voor blues en we mogen blij zijn dat hij zijn verworven status ook voor deze doeleinden gebruikt.

Het is de eerste release uit het archief van Waterman die meerdere blues grootheden heeft vastgelegd in de jaren zestig, als ze van een zelfde kwaliteit zijn  als wat we hier op ‘Forever On My Mind’ te horen krijgen, dan staat ons nog wat moois te wachten.

Vijf van de nummers op deze release zijn vroege versies van nummers die later als studio uitvoeringen zouden verschijnen, twee uit de wabash opnames en het nooit eerder opgenomen Forever On My Mind.

Al met al een kleine drie kwartier aan muziek maar wel zo intens en oprecht dat je er eigenlijk een uur voor moet vrijmaken, 45 minuten luisteren en 15 minuten rustig in stilte blijven zitten.

Het is Son House op misschien wel de top van zijn kunnen nadat hij een jaar eerder herontdekt werd en na een lange tijd niet gespeeld te hebben, zijn eigen materiaal weer moest leren spelen.

Er zijn natuurlijk meerdere prachtige opnames beschikbaar van deze Delta Legende waarbij de ‘Library of Congress’ sessie, overzien door Alan Lomax voor de meeste degene zal zijn die het meest in het oog springt. Laat er echter geen twijfel over bestaan dat deze periode uit de loopbaan van Son House zich kan meten met het beste werk.

In de geluidskwaliteit van de moderne tijd klinkt hij zelfs nog een tikkeltje meer bezwerend en bezeten dan voorheen.

Tracklist:
01. Forever On My Mind
02. Preachin Blues
03. Empire State Blues
04. Death Letter
05. The Way Mother Did
06. Louise McGhee
07. Pony Blues
08. Levee Camp Moan

Website: https://store.easyeyesound.com/