Review: Sofia Perhomaa – Temppuja

 

Sofia Perhomaa - Temppuja

Sofia Perhomaa – Temppuja
Format: CD – Digital / Label: Xango Music
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Het bewijs dat Finstalige blues ook heel lekker kan klinken wordt geleverd door zangeres Sofia Perhomaa uit Oulu. Zij weet op een zeer zwoele wijze de blues te mixen met warme jazzklanken, funk en soul. Op haar nieuwe album ‘Temppuja’ wordt zij bijgestaan door de prima gitarist Otto Porkkala, die menig nummer voorziet van zijn bijtende bluesklanken, Sami Jaakkola (bas), Ida Alanen (keyboards), Benjamin Nylvind (drums) en Aku Tervakangas (percussie).

Het feit dat we hier met Finstalige muziek te maken hebben houdt uiteraard in, dat je geen idee hebt waarover Sofia zingt. Maar dat went heel snel want haar zwoele fluisterstem heeft je binnen no time te pakken.

Neem bijvoorbeeld de luie jazzy bluesshuffle Kullankaivaja. In een ontspannen deinend nummer zorgt Sofia zang voor een zeer intieme sfeer. Ook de warme jazzgitaar van Otto Porkkala speelt hierbij een belangrijke rol.

De blues is behoorlijk aanwezig in de shuffle Piikattyttö Kuuraa met hemelse zang en de warme elektrische piano van Ida Alanen.

Voorbeelden van de funky kant van Sofia zijn het zacht groovende En Haluu Muuttaa Sua. Een onweerstaanbaar nummer met sprankelend gitaarwerk. Ook het soulvolle Johnny heeft een losse funkgroove.

In Tahdon Kaiken gaat Sofia de broeierige, haast swampy, kant op met gierend schroeiend gitaarspel van Otto Porkkala. Zijn gitaar klinkt in Voi Pieni Poika hard op een Carlos Santana-achtige wijze.

Zet je “problemen” met de Finse taal maar snel overboord want Sofia Perhomaa bewijst met het album Temppuja dat zij een Europese bluesartieste is waar we wel degelijk rekening mee moeten houden!

Tracks:
01. Kullankaivaja
02. Piikattyttö Kuuraa
03. En Haluu Muuttaa Sua
04. Fabio Ja Silvio
05. Johnny
06. Ei Tää Oo Bluus
07. Tahdon Kaiken
08. Temppuja
09. Voi Pieni Poika

Website: Facebook