Review: Smith / Kotzen – Better Days…And Nights

 

SmithKotzen - Better Days…And Nights

Smith / Kotzen – Better Days…And Nights
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: BMG
Release: 2022

Tekst: Jan Wolf

Adrian Smith en Richie Kotzen kwamen tegen het einde van het vorige jaar op de proppen met hun eerste volledige album
‘Smith / Kotzen’, de opvolger van hun debuut EP ‘Better Days’.

Nu ligt er de release van ‘Better Days…And Nights’ , een live registratie van vijf nummers opgenomen tijdens hun eerste tour door het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten eerder dit jaar.

Dat de heren afzonderlijk een respectabele staat van dienst hebben staat buiten kijf want met Adrian Smith als lid van Iron Maiden en Richie  Kotzen van onder andere The Winery Dogs, Poison en M.r Big, is het wel duidelijk waar de heren de mosterd vandaan hebben weten te halen.

Als duo richten ze zich voornamelijk op het Classic Rock geluid met duidelijke invloeden vanuit de blues en rhythm and blues hoek. Tijdens de tweeëntwintig shows tellende tour werden ze vergezeld door Richie’s echtgenote Julia Lage op de basgitaar en Bruno Valerde van het Braziliaanse Angar op de drums.

Gezamenlijk produceren ze een lekker vette rock set waarbij het vooral voor de liefhebbers van het betere bas werk genieten van Julia is geblazen, het samenspel met Bruno Valerde klikt gewoon uitstekend. Niet lang nadat deze serie optredens afgerond werd, werd Valerde gevraagd om de resterende shows van Sepultura tijdens hun Noord-Amerikaanse tour in te vallen en dat is toch andere koffie.

Smith en Kotzen hebben dus twee uitstekende muzikanten bij zich die de basis leggen voor het betere gitaargeweld. Dat de heren uitstekend uit de voeten kunnen op deze basis is van begin tot eind evident, want de ene na de andere prima solo wordt gestapeld op de door spierballen gedragen riff’s. De zangpartijen van de heren zijn zoals verwacht van hoog niveau en op de momenten van samenzang liggen ze in elkaars verlengde wat waardoor het bijzonder prettig in het gehoor klinkt.

Als er een minpunt te benoemen valt, dan zou het zijn dat het slechts vijf nummers en iets meer dan een half uurtje duurt en er best meer van dit lekkers uitgebracht had mogen worden.

Tracks:
01. Hate and Love
02. Got A Hold on Me
03. Scars
04. You Don’t Know Me
05. Running

Band:
Adrian Smith: Guitars & Vocals
Richie Kotzen: Guitars & Vocals
Julia Lage: Bass Guitar
Bruno Valerde: Drums

Website: https://www.smithkotzen.com/home