Review: SKVR – Mathilde

 

SKVR - Mathilde

SKVR – Mathilde
Format: Digital Single ‘/ Label: Eigen Beheer
Release: 2022

Tekst: Jarl van Meeteren

Begin 2018 schreef ik een recensie over de debuut EP van SKVR, toen nog Skaevver, en sloot af met de vraag of iemand wist waar de naam van deze band vandaan kwam. Nooit meer wat van gehoord! Doch dat zal uitsluitend aan mijn eigen karige lezerspubliek liggen want de band stond toen al goed in de belangstelling en won de ene prijs na de andere.

Alleen al om de naamgever te eren, de in 2019 te jong overleden Gert Scheffer, gitarist en zanger, zou ik het nu kunnen vertellen, maar u weet het al: Scheffer/Skaevver/SKVR. Een naam die net als hun muziek duidelijkheid biedt: de sound komt voort uit de muziek uit hun jeugd, terwijl de uitvoering van deze tijd is. Het is rock en zeker origineel.

Kort geleden bracht SKVR een nieuwe Friestalige single uit met de naam Mathilde; een cover van het nummer Oh Miss Carolina van Robert Jon & The Wreck. Een stevig nummer, melodieus met een pakkende wijs die zich direct vastzet in je geheugen. Het intro laat je weten dat er wat staat te gebeuren: een korte gitaarlick, drums en gaan! De eerst nog wat weemoedige zang van Jos Harteveld over Mathilde gaat van mineur naar majeur in het refrein waarin hij zich zingend afvraagt waar Mathilde is gebleven.

Voor ons als luisteraars zal dat altijd een vraag blijven, feit is wel dat Mathilde een grote leegte heeft achter gelaten. Mooi dat SKVR dit nummer aan haar gewijd heeft, want met andere woorden: zolang je naam genoemd word ben je niet vergeten.
Naar mate het nummer vordert neemt het ook in kracht toe door krachtige, puntige gitaarsolo’s en spatzuivere close-harmony zang van de andere bandleden, Bernhard Holtrop op bas, Ytzen Peterson en Nico Meijer op gitaar, Mark Jongedijk op drums, Marco Slump op keyboards en de zusjes Efdé in het achtergrondkoortje.
Het nummer krijgt al regelmatig airplay op de Friese radio en volkomen terecht, dit wordt een (Friese) zomerhit!

P.S. Voor de niet-Friezen: als je niet verstaat wat ze zingen, gewoon het nuttige met het aangename verenigen: een paar keer luisteren doet wonderen!

Website: https://skvrmusic.nl/