Review: Sjako! – Megaliths

 

Sjako - Megaliths

Sjako! – Megaliths
Format: Vinyl LP – Digital / Label: Sounds Haarlem Likes Vinyl
Release: 2024

Tekst: Peter Marinus

De Nederlandse band Sjako! is al sinds 1986 actief met haar zeer eigenzinnige vorm van rockmuziek. Een vorm waarbij de band zich niet echt veel van genres aantrekt maar gewoon haar eigen pad kiest. Een pad waarop je ook invloeden als King Crimson, Frank Zappa en Primus tegenkomt.

Momenteel bestaat de band uit zanger-gitarist Wouter Planteijdt, bassist en loops-verzorger Thijs Vermeulen en drummer Jaap Vrenegoor.

Het nieuwe album werd in de Bourgogne in Frankrijk opgenomen en opent met het titelnummer Megaliths dat intiem komt binnenzweven waarna Wouter al snel zijn krakende en schurende gitaar inzet. Langzaam aan ontwikkelt het nummer zich tot een warm twangende donkere ballad voorzien van harde hoekige riffs en branderig bluesy gitaarwerk.

The Right Place is daarna een krachtig stuwende rocker die vol zit met de vertrouwde Sjako! kwaliteiten dus eigenzinnig en schurend! Vervolgens is All For Now een heerlijk sprankelend deinend nummer met opnieuw priemend bluesy gitaarspel. The Last Pacifist is een losjes funkend nummer met harde donderende drums, dwarse riffs en een grimmig beukend geluid.

The Rich klinkt ook behoorlijk grimmig met een kreunende bluesy ondertoon. The Only Way To Clap Your Hands komt zwoegend funky op gang. De invloed van Primus in dit “apen klap” nummer is groot. Trouble On Isis zit vol met complex en intrigerend Robert Fripp-achtig gitaarwerk. Een soort “hink-stap-sprong” nummer.

Exactly Nothing is funk op de eigengereide Sjako! manier. Voorzien van een moddervette blubberbas en hechte energieke dwarse grooves. Het gitaarspel van Wouter vertoont in het sfeervol deinende Where’s Jake warme bluesy Hendrix trekjes. Een cover van een Frank Zappa past moeiteloos tussen de Sjako! nummers zo ook op dit album! I’m The Slime krijgt een krachtig rockende versie vol met fabuleus bas- en gitaarspel.

Wat is het toch lekker als er zo af en toe een Sjako! album verschijnt! Ook dit keer bewijst de band een uitstekende en zeer dwarse en intrigerende band te zijn!

Tracks:
01. Megaliths
02. The Right Place
03. All For Now
04. The Last Pacifist
05. The Rich
06. The Only Way To Clap Your Hands
07. Trouble On Isis
08. Exactly Nothing
09. Where’s Jake
10. I’m The Slime

Website: https://sjako.eu/