Review: ‘Sir’ Oliver Mally Group – Cancellation Blues

 

'Sir' Oliver Mally Group - Cancellation Blues

Sir Oliver Mally Group – Cancellation Blues
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Blind Rope Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

“Sfeer” is het sleutelwoord voor het nieuwste album van de ‘Sir’ Oliver Mally Group. En die sfeer is vooral zeer intiem en bij vlagen broeierig.

‘Sir’ Oliver uit het zuidoosten van Oostenrijk, begon al op vijftienjarige leeftijd gitaar te spelen en werd daarbij beïnvloed door bluesartiesten als Albert King, B.B. King, Buddy Guy, John Lee Hooker en Albert Collins.

In 1990 richtte hij ‘Sir’ Oliver Mally’s Blues Distillery op was ook regelmatig te vinden in duo’s met Martin Gasselberger, Martin Maro, Hubert Hofherr en Peter Schneider.

Hij heeft al een enorme rits albums achter zijn naam staan waarvan ‘Cancellation Blues’ zijn nieuwste is.

Als begeleiders zijn Peter Lenz (drums), Alex Meik (contrabas) en speciale gasten Ian Siegal Berry (gitaar, zang), Martin Gasselberger (piano, keyboards), Peter Schneider (gitaar) en Hubert Hofherr (harmonica) aanwezig.

Naast de zang en de gitaar van ‘Sir’ Oliver speelt het lome basspel van Alex Meik een zeer bepalende rol op dit album.

Die contrabas is goed te horen in de zeer gemoedelijk swingende shuffle On The Way met de losjes swingende piano van Martin Gasselsberger en warme lui gitaarspel van Sir Oliver.

In het zeer lui groovende 21st Century Blues is een geluid te horen dat vergelijkbaar is met de luie funkblues van G. Love & Special Sauce. Sir Oliver klinkt hier afwisselend jazzy en gemeen fuzzend.

Trapped is een zeer broeierige slowblues met Red House trekjes, gevolgd door de luchtige folky bluesshuffle Cancellation Blues. Dit nummer komt nog een keer terug als Cancellation Blues (Reprise) in een sompig schurende versie.

Almond Street is een intieme akoestische blues met Bob Dylan invloeden. Nu we het toch over Dylan hebben: er staan twee Dylan covers op dit album en deze horen alle twee tot de hoogtepunten van het album. Like A Rolling Stone is de eerste, gestoken in een warm deinend Americana jasje en I Want You klinkt bluesy en vooral zeer liefdevol.

(Welcome To) Crazyville is een donkere broeierige blues waarin ‘Sir’ Oliver bijtende gitaarscheuten op ons los laat. Spooky kennen we van the Classics IV en gaat zacht groovend weer de kant van G. Love op.

De ‘Sir’ Oliver Mally Group laat ons op dit heerlijke album kennismaken met hun broeierige en intiemere kant!

https://youtu.be/ULYUJraYZJ0

Tracks:
01. On The Way
02. Like A Rolling Stone
03. 21st Century Blues
04. Trapped
05. Cancellation Blues
06. Almond Street
07. (Welcome To) Crazyville
08. Spooky
09. Shake Up The World
10. Cancellation Blues (Reprise)
11. I Want You

Website: https://sir-oliver.com/music/