Review: Silent Partners – Changing Times

 

Silent Partners - Changing Times

Silent Partners – Changing Times
Format: CD / Label: Little Village Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

“Side men” is de benaming voor muzikanten, die tijdens hun muzikale carrière deel uitmaakten van de begeleidingsbands van diverse artiesten. Wanneer er dan een album verschijnt waarop een aantal van die “side men” naar voren treedt loop je het risico dat je ofwel getrakteerd wordt op ego tripperij danwel op een gezapig klinkend album.

Niets van dit alles op het nieuwe album van Silent Partners. De liefde voor de muziek, en dan met name de blues en soul, spat van dit album af.

Dit is niet het eerste album dat onder de naam Silent Partners is uitgebracht. In 1989 verscheen namelijk hun debuutalbum ‘If It’s All Night, It’s Alright’, toen nog met Mel Brown op gitaar. Die is op het nieuwe album vervangen door Jonathan Ellison, die jarenlang de bandleider van Denise LaSalle was. Verder bestaat Silent Partners uit de zeer ervaren muzikanten Russell Jackson (bas) en drummer Tony Coleman, die ervaring opdeden in de bands van o.a. B.B. King, Otis Clay, Katie Webster en Matt Guitar Murphy.

Het album werd geproduceerd door Jim Pugh, die ook de keyboards bespeelt en de gasten zijn Kid Andersen (gitaar), Don Dally (zang), Lisa Lueschner (backing vocals) en Vicki Randle (percussie).

De ervaring is meteen goed te horen in de sofsoul opener Ain’t No Right Way To Be Wrong. Een nummer in de stijl van Bobby “Blue” Bland of B.B. King, dus met zeer soulvolle zang en hard priemend gitaarwerk. Post Traumatic Blues Syndrome is daarna een stuwende soulblues onder aanvoering van de pompende bas van Russell Jackson.

Het intieme Road To Love is een mooi voorbeeld van een “old school” soulballade, die zo uit het Stax boekje vandaan lijkt te komen. De funk is flink aanwezig op dit album. Zoals in het vet funkende eerbetoon aan B.B. King Never Make Your Move Too Soon en het J.B’s-achtige feestfunk nummer Proving Ground.

Voor de blues kan je prima terecht bij de spetterende shuffle Dancin’ Shoes met een fel bijtende bluesgitaar en swingend orgelwerk van Jim Pugh.

Teasing Woman is een loom Robert Cray-achtig soulbluesnummer, het krachtige Good To Myself een shuffle in de beste B.B. King traditie en de losjes swingende shuffle Beale Street Shuffle, dat enigszins van Sweet Home Chicago geleend heeft.

Silent Partners bewijzen met hun nieuwe album, dat ervaring in de blues en soulmuziek ook een zeer prettig en gevarieerd album kan opleveren. Een heerlijk album!

Tracks:
01. Ain’t No Right Way To Do Wrong
02. Post Traumatic Blues Syndrome
03. Road To Love
04. Never Make Your Move Too Soon
05. Dancin’ Shoes
06. Love Affair With The Blues
07. Proving Ground
08. Teasing Woman
09. Good To Myself
10. Beale Street Shuffle

Website: http://littlevillagefoundation.com/