Review: Shemekia Copeland – Done Come Too Far

 

Shemekia Copeland - Done Come Too Far

Shemekia Copeland – Done Come Too Far
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Alligator Records
Release: 2022

Tekst: Tom Wouters

Shemekia Copeland is de leading lady of contemporary blues sinds ze in 2018 met ‘America’s Child’ een niets ontziend muzikaal beeld schetste van het huidige Amerika. In 2020 bevestigde ze dat nog eens met het fraaie album ‘Uncivil War’.

Met haar nieuwe album ‘Done Come Too Far’ heeft Copeland haar reputatie ondubbelzinnig gevestigd. Ook op dit album neemt ze geen blad voor de mond en schildert ze een krachtig en soms woedend beeld van de Amerikaanse maatschappij. Het is de visie van een jonge zwarte vrouw en moeder op een vaak vijandige omgeving, gezongen met een geweldige bluesy power voice.

Al in het eerste nummer van Done Come Too Far bezingt ze de situatie van de zwarte bevolking van Amerika in Too Far To Be Gone in een heavy bluesrock song met geweldig slide gitaarwerk van Sonny Landreth. De tekst “If you think we’re stopping, you got it wrong” laat wat dat betreft weinig aan de verbeelding over. Een tekstlijn die later overigens terugkomt in de titelsong, een country blues met mooi gitaarwerk van Cedric Burnside op de Mississippi Hill Country Blues Guitar.

In The Talk bezingt Copeland de zwarte moeder die haar zoon waarschuwt voor eventuele uiteenzettingen met de racistische politie. Maar Shemekia Copeland is niet alleen maar kwaad, ze is ook grappig, gelukkig en verdrietig, waardoor Done Come Too Far zich aanhoort als de soundtrack van het huidige Amerika. Zo is er de traditionele gospel Gullah Geechee, het optimistische Why, Why, Why en de vrolijke countrysongs Fried Catfish And Bibles en Fell In Love With A Honky. Daar tegenover staat dan weer het indringende The Dolls Are Sleeping over sexueel misbruik.

Het album, dat geen enkel zwak nummer bevat, eindigt hoopvol met een song over de ware liefde, Nobody But You, geschreven door Shemekia’s vader Johnny Copeland.

Done Come Too Far is een zeldzaam sterk bluesalbum van de leading lady of blues, dat een niets ontziend beeld schetst van het huidige Ununited America en waarvan Mavis Staples terecht zegt: “I’m so happy that Shemekia is delivering these songs the world needs to hear.”   

  

Tracks:
01. Too Far to Be Gone (feat Sonny Landreth)
02. Pink Turns to Red
03. The Talk
04. Gullah Geechee
05. Why Why Why
06. Fried Catfish and Bibles
07. Done Come Too Far (feat Cedric Burnside)
08. Barefoot in Heaven
09. Fell in Love with a Honky
10. The Dolls Are Sleeping
11. Dumb It Down
12. Nobody But You

Website: https://shemekiacopeland.com/