Review: Shelley King – Madam Mystic

 

Shelley King - Madam Mystic

Shelley King – Madam Mystic
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Lemonade Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Jaren na haar debuutalbum ‘Call Of My Heart’ uit 1998 dwarrelt zangeres Shelley King uit Austin, Texas, nog steeds met grootste gemak van Americana naar soulmuziek met tussenstops bij o.a. de rockabilly en folk.

Shelley King is druk geweest met het toeren met de band van Carolyn Wonderland en heeft nu haar tiende album ‘Madam Mystic’ uitgebracht.

Op de hoes kijkt ze je zeer uitnodigend aan met een glazen bol in haar hand. Alsof ze je wil uitnodigen om haar album te gaan beluisteren. En die uitnodiging heb ik van harte aangenomen met een zeer positief resultaat .

Ik zou dit album zonder enige twijfel willen aanbevelen aan fans van bijvoorbeeld Maria Muldaur en Tracy Nelson.

Het eerste nummer van het album, Time Means Nothing, gaat over het isolement waarin Shelly, net zoals velen, terecht kwam gedurende de Covid-19 pandemie. Vormgegeven in een intiem deinend nummer met Shelley’s warme, zwoele stem in de hoofdrol naast warm galmend gitaarwerk.

De soul komt op dit album regelmatig voorbij. De eerste keer in het zeer soulvol wiegende Help Me Please. Ondersteund door de warme soulblazers Greta Cornett en Phuong Nguyen en de rollende piano van John Magnie bewijst Shelley een behoorlijke powerhouse zangeres te zijn.

You Got That Right is een heerlijk groovend soulnummer met een warm Stax geluid en ook Crash Of Thunder hoort in de categorie “soulswingers” thuis met Shelley’s krachtige zang en krachtig bluesy gitaarwerk. In I Believe is het de beurt aan zacht wiegende Americana met sprankelende mandolinespel van Shawn Camp.

Madam Mystic is een luchtig huppelend vaudeville achtig rhythm & bluesnummer met de vrolijk fluitende Carolyn Wonderland, de swingende kazoo van John Magnie en de dobro van Cindy Cashdollar in de belangrijke gastrollen. The Truth is een zeer aangenaam warm folky nummer gevolgd door het intieme duet met Matt Skinner in That’s What I’m Gonna Do.

Texas Eagle klinkt vervolgens opnieuw soulvol swingend. The Power is een staaltje van hitpotente luchtige Americana pop. De sprankelende rockabilly van Mississippi sluit dit heerlijke album af.

Nogmaals, dit album is een aanrader voor fans van Maria Muldaur en Tacy Nelson of de fans van het betere soulvolle Americana werk!

Tracks:
01. Time Means Nothing
02. Help Me Please
03. I Believe
04. You Got That Right
05. Madam Mystic
06. The Truth
07. That’s What I’m Gonna Do
08. Crash Of Thunder
09. Texas Eagle
10. Ring In The Now
11. The Power
12. Mississippi

Website: https://www.shelleyking.com/