Review: Sem Jansen – Uncle Sem

 

Sem Jansen - Uncle Sem

Sem Jansen – Uncle Sem
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: DDA Agency
Release: 2023

Tekst: Harry Pater

Sem Jansen kun je kennen als leadzanger en gitarist van de band van bluesrock-gitarist Leif de Leeuw. Sem heette toen nog Britt en begon ruim vijf jaar geleden aan de transitie van vrouw naar man, die inmiddels afgerond is. Hij zal er ongetwijfeld over vertellen in het geplande interview dat op korte termijn op deze site te lezen is.

Met de complete bezetting van de Leif de Leeuw Band als begeleiders werd dit eerste album onder zijn naam vanaf januari 2022 opgenomen in de Wedgeview Studios in Woerdense Verlaat, middenin het Groene Hart van Nederland, met producer Jasper Ras, die samen met Bart Wijtman de opnametechniek verzorgde. Ook ruim vijf jaar geleden begon Sem, vooral samen met Leif, aan de songs op het album te werken en namen die ook al grotendeels op.

Alle songs op het album zijn qua tekst door Sem zelf geschreven en de muziek is van hem én grotendeels samen met Leif de Leeuw en de arrangementen zijn voornamelijk door de bandleden gemaakt. Het is géén bluesrockplaat geworden, het is vrijwel 100 procent Americana met prachtige teksten over zijn transitie, van begin tot eind.

In het begin, en zéker in de song Goodbye hoor je eerst Britt nog zingen en steeds meer hoor je de veranderende stem van Sem. De songs zijn dan weer vanuit Britt en daarna vanuit Sem geschreven en gezongen, waardoor er iets heel unieks is ontstaan, namelijk dat er duetten zijn tussen Britt in 2016 en Sem in 2022; heel bijzonder dus.

De muzikanten op Uncle Sem zijn Sem Jansen: lead vocals/gitaar/mandoline, Leif de Leeuw: gitaar/mandoline/pedal steel, Boris Oud: basgitaar/contrabas, Tim Koning: drums, Willem’t Hart: toetsen/orgel en Joram Bemelmans: percussie. Er staan twaalf songs op het album die echt als één geheel klinken. Ze zijn echt allemaal geweldig en ik kan dan ook geen favorieten noemen!

De plaat is op vrijdag de dertiende januari 2023 uitgebracht en op 12 en 13 januari waren er twee uitverkochte concerten in geboorteplaats Helmond, waarmee de tournee “Who the f*ck is Britt?” werd afgetrapt. Deze tour bevat tenminste 25 optredens in veelal bekende popzalen door vrijwel heel ons land.

Tenslotte wil ik nog wel het werkelijk schitterende hoesontwerp van Douwe Dijkstra noemen, die heel goed past bij het beluisteren van de plaat!

Tracks:
01. Freak
02. Better Days Will Come
03. I’ve Done My Thinking
04. Take Me Now
05. If Only I
06. Goodbye
07. Grandma
08. Morning Sun
09. Uncle Sem
10. 21
11. Part Of Me
12. With Raising Comes Hurting

Website: https://semjansen.com/

Kijk hier voor de tourdata: https://semjansen.com/tour/