Review: Selwyn Birchwood – Exorcist

 

Selwyn Birchwood - Exorcist

Selwyn Birchwood – Exorcist
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Alligator Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Het eerste wat opvalt aan het nieuwe album van zanger-gitarist Selwyn Birchwood uit Florida, is hoe volwassen deze relatief jonge artiest al klinkt. Zijn vierde album voor het Alligator label en zijn inmiddels zesde album staat vol met lekkere soulvolle blues, die de ene keer warm groovend klinkt en de andere keer grimmig funky.

Selwyn Birchwood raakte al op zeer jeugdige leeftijd besmet met het Jimi Hendrix virus en na het zien van een Buddy Guy concert maakte hij de beslissing om zich ook met de blues bezig te gaan houden. Al snel werd hij opgenomen in de band van Sonny Rhodes en in 2010 vormde hij zijn eigen Selwyn Birchwood Band. Het debuutalbum ‘FL Boy’ verscheen in 2011 en in 2014 tekende Selwyn bij het befaamde Alligator label.

Op album nummer 6 wordt hij bijgestaan door Donald “Huff” Wright (bas), Byron “Bizzy” Garner (drums), Ed Krout (piano, Hammond orgel) en de backing vocals van Charlyce Simmons, Vanessa Hawkins en Eric Green.

Het album wordt geopend met het zeer soulvol groovende Done Cryin’. Een nummer in de beste Albert King traditie met de doorleefde soulstem van Selwyn en zijn bijtende gitaarspel.

Daarna wordt de sfeer een stuk grimmiger in Florida Man. Een nummer over een aantal zeer gevaarlijke personen uit Florida. Het geluid in dit nummer gaat richting de krachtige bluesrock van bijvoorbeeld Chris Duarte met een belangrijke rol voor Selwyn’s snerpende lap steel.

In het broeierig groovende Horns Below Her Halo zijn wat Jimi Hendrix invloeden terug te vinden in Selwyn’s gitaarspel. Underdog is ook zo’n broeierige groover, die meer richting het geluid van the Neville Brothers trekt. Het soulvolle Exorcist is voorzien van lichte reggae ritmes.

Na de soulvolle rhythm & blues van Lazarus is het de beurt aan Hopeless. Een heerlijk warm groovend funkblues nummer waarin Selwyn bij vlagen jazzy gitaarspel laat horen. Ila-View is een losjes swingend old school rhythm & bluesnummer met snijdend lap steel spel en de losjes rockende piano van Ed Krout.

Swim At Your Own Risk klinkt behoorlijk grimmig en bonkend gevolgd door de lui boppende rhythm & blues van Call Me What You Want To met een belangrijke rol voor de swingende piano van Jim McKaba. Show Tune is de swingende instrumentale afsluiter van dit album.

Een heerlijk bluesalbum dat van track nummer 1 tot en met track 13 volledig weet te overtuigen!

Tracks:
01. Done Cryin’
02. Florida Man
03. Horns Below Her Halo
04. Underdog
05. Exorcist
06. Lazarus
07. Hopeless Romantic
08. Plenty More To Be Grateful For
09. Ila-View
10. Swim At Your Own Risk
11. Call Me What You Want To
12. My Own Worst Enemy
13. Show Tune

Website: https://www.selwynbirchwood.com/