Review: Seasick Steve – A Trip A Stumble A Fall Down On Your Knees

 

Seasick Steve - A Trip A Stumble A Fall Down On Your Knees

Seasick Steve – A Trip A Stumble A Fall Down On Your Knees
Format: CD – Vinyl LP – Cassette – Digital / Label: So Recordings
Release: 2024

Tekst: Harry Pater

Op oudejaarsavond 2006 schreef een onbekende Amerikaanse singer-songwriter, al grootvader, muziekgeschiedenis op de BBC Hootenanny van Jools Holland met een gehavende Japanse gitaar met slechts drie snaren en een oude houten kist om op te stampen.

Seasick Steve werd geïntroduceerd in Groot-Brittannië en het Verenigd Koninkrijk adopteerde Seasick Steve. Hetzelfde gebeurde in een groot deel van West-Europa, zodat hij ook in meerdere landen populair was op festivals en in concertzalen. Zo was hij in ons land te zien op Pinkpop, Lowlands en de Zwarte Cross.

Seasick Steve werd geboren als Steven Gene Leach op 19 maart 1951 (hij is nu dus 73 jaar) in Oakland, Californië, Verenigde Staten. Niemand was zo verrast als Steve zelf door de overweldigende ontvangst die hij sinds die beroemde avond in 2006 heeft gekregen. Hij had gehoopt dat hij na Jools 2007 weer op het podium zou staan, zonder te beseffen dat hij 17 jaar later nog steeds overal in de wereld zou optreden en nieuwe platen uitbrengen.

Seasick Steve heeft nu op bijna elk groot festival ter wereld gespeeld, talloze tours en legendarische locaties uitverkocht, zoals de Wembley Arena in 2016 en twee nachten in de Royal Albert Hall in 2014, en bracht zijn verzameling zelfgebouwde gitaren en werkt al jaren samen met zijn gekke drummer Dan Magnusson.

Zijn nieuwe album ‘A Trip A Stumble A Fall Down On Your Knees’ wordt uitgebracht via So Recordings en het is een album waarvan hij trots zegt dat het zijn favoriet tot nu toe is (maar dat zegt natuurlijk elke muzikant over diens nieuwste album). Steve zegt: “Dit album kwam per ongeluk tot stand, zoals de titel doet vermoeden, we struikelden en struikelden en het is mijn favoriete album geworden en het werk waar ik tot nu toe het meest trots op ben. Er gaat geen week voorbij dat ik mijn ouders niet bedank.”

Seasick Steve heeft wereldwijd bijna 2 miljoen platen verkocht en heeft drie top tien albums gehad in de Official UK Albums Chart. Ikzelf heb heel wat zijn optredens gezien die op tv werden uitgezonden, bijvoorbeeld enkele keren op Lowlands en Pinkpop. Was altijd leuk, hoewel de verrassing van die eerste keer bij Jools wel verdwenen is. Altijd ook leuk om te zien wat hij nu weer aan zelfgebouwde instrumenten bij zich heeft en ook fijn is dat hij altijd veel plezier uitstraalt.

Op deze plaat hoor je niet alleen Steve en z’n drummer, ook zijn achtergrondzangeressen, blazers, basgitaar en een (Hammond) orgel te horen. Dit zorgt in elk geval voor meer variatie dan alleen de zang en snareninstrumenten van Steve en het slagwerk en achtergrondzang van Dan wat je bij de concerten voor de kiezen kreeg.

Internet Cowboys, San Francisco Sound ’67 en A Trip And A Stumble vind ik lekker klinken, mooi en gevarieerd. This Way kun je best als vrij heavy betitelen. Backbone Slip is een van mijn favoriete songs op het album, naast opener Move To The Country. Let The Music Talk is meer vintage Seasick Steve, eigenlijk zoals ik hem voor het eerst hoorde. Het is misschien niet echt hoogstaand, ik vind het een leuk album!

Concerten:
23 juli: Podium Victorie – Alkmaar
25 juli: Tivoli/Vredenburg – Utrecht
25 oktober: De Bosuil – Weert
04 november:  PAARD – Den Haag

Tracks:
01. Move To The Country
02. Internet Cowboys
03. San Francisco Sound ’67
04. A Trip And A Stumble (For Leya)
05. This Way
06. Backbone Slip
07. Let The Music Talk
08. You Don’t Know
09. Funky Music
10. Cryin’ Out Loud
11. Soul Food
12. Elisabeth

Website: https://seasicksteve.com/