Review: Sean Keel – A Dry Scary Blue

 

Sean Keel – A Dry Scary Blue

Sean Keel – A Dry Scary Blue
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Icons Creating Evil Art
Release: 2022

Tekst: Gerrit Schinkel

Sean Keel is een in Minnesota opgegroeide wiskundig wetenschapper uit Austin, Texas. Daarnaast is hij ook schrijver van korte verhalen en poëzie. Hij bracht ook in eigen beheer een aantal platen uit, maar volgens Keel luisterde daar niemand naar. Op aanraden van een vriend besloot hij samen te gaan werken met een professionele muzikant. En zo kwam hij uit bij producer Gabriel Rhodes, zoon van de Texaanse countryzangeres Kimmie Rhodes. Een gerenommeerde producer die o.a. gewerkt heeft met Willie Nelson, Waylon Jennings en Emmylou Harris.

Medio december 2022 verscheen op het Zweedse label Icons Creating Evil Art, ‘A Dry Scary Blue’, het officiële debuutalbum van Sean Keel.

Meteen al in het openingsnummer Corn Palace, het relaas van een mislukte relatie, maak je als luisteraar kennis met de rauwe beverige stem van Keel, een stem die overeenkomsten vertoont met die van Tom Waits. Dat is ook weer te horen in het kale met ingetogen akoestische gitaartonen gelardeerde melodieuze Near That Far.

The Flower is een mooie pianoballad met strijkers en pedal steel. De piano is ook fijn in de ballad Hill Of Three Oaks, met fraai gitaarwerk en soms ‘aarzelende’ zang. Na de tokkelende gitaar in het ingetogen Backwards wordt Keel’s rauwe zang in Blessed Assurance weer begeleid door ‘gedragen’ pianospel.

Het hoogtepunt van dit album is voor mij de ballad Cool Old Men. Ruim 6½ minuut genieten van zang, akoestische gitaar en piano. Fraai zijn de bastonen in het ‘kale’ His Mout So Red. Mooi subtiel akoestisch gitaarwerk en flarden Hammond. Iets minder kaal is Two Coins met weer een mooie pedal steel van Rhodes. Het slotnummer I Hate The West is mede geschreven door Nora Predey, die met haar beverige en ‘stuwende’ stem hier de zang voor haar rekening neemt. 

Conclusie:
‘A Dry Scary Blue’ is een bijzonder en verrassend album. Sean Keel legt zijn emotie in de verhalen en individuele ervaringen. Liefhebbers van Tom Waits, Townes van Zandt en Leonard Cohen, om maar een paar grootheden te noemen, zullen deze plaat zeker kunnen waarderen. En een van hen ben ik.

Tracks:
01. Corn Palace
02. Near That Far
03. The Flower
04. Hill Of Three Oaks
05. Backwards
06. Blessed Assurance
07. Cool Old Men
08. His Mouth So Red
09. Two Coins
10. I Hate The West

Sean Keel – zang
Gabriel Rhodes – piano, keyboard, akoestische gitaar, bas, elektrische gitaar
Ben Montano – akoestische gitaar, keyboard,
Nora Predey – bas, zang, drums

Website: https://www.facebook.com/seankeelofficial/