Review: Scottie Miller – Carnival Cocoon

 

Scottie Miller - Carnival Cocoon

Scottie Miller – Carnival Cocoon
Format: CD + book – Digital / Label: Independent
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Scottie Miller is bekend als toetsenist in de band van Ruthie Foster. Daarnaast heeft hij al twaalf soloalbums uitgebracht. Dit twaalfde album, ‘Carnival Cocoon’, is een heel speciaal album. Al was het alleen al doordat er ook een gelijknamig boek van Scottie is verschenen met daarin zijn poëzie, die rauw en ongepolijst is.

De muziek op dit album is ook speciaal. Vooral jazzy maar dan op een ranzige, rokerige nachtclub-achtige wijze waardoor je gelijk aan het vroege werk van Tom Waits moet denken.

Op het album wordt Scottie begeleid door JT Bates (drums, percussie), Jeff Bailey (staande bas), Cierra Alise Hill (viool), Bex Gaunt (viool), Jesse Kellermann (viola) en Greg Byers (cello). Scottie draagt zijn poëzie voor en bespeelt de piano.

Het zacht jazzy boppende Ah, New York opent het album waarin Scotty een sfeerbeeld van New York geeft. De luie warme jazz van Whiskey, Coffee gaat richting het al eerder genoemde vroege Tom Waits werk. Berklee is een lome jazzswinger, die aan Mose Allison doet denken.

Dan volgt het verrassende grimmige funky rocknummer Adrenalina. De losjes swingende piano van Scottie steelt de show in de intieme jazz ballad Walking On Eggs. I Wake To Many Melodies is vervolgens een warm deinende mambo met krassend en kreunend vioolspel. Tom Waits invloeden duiken wederom op in de gevoelige ballad How Can The Poor Man Ever Win.

Het absolute prijsnummer van dit album is A Better Way To Cope, dat van een Waits/Springsteen klasse is. Het loom pompende The Gritty Border vertoont wat Dr. John trekjes terwijl het geluid van Willy DeVille te horen is in het deinende 24 Hours In Mexico.

Ruthie Foster is vocaal te gast in het tegen de hip-hop aanleunende Stay. Het lome 1800 Chicago Avenue heeft een bluesy geluid.

Eigenlijk is het overbodig om elk nummer apart te benoemen aangezien het album gevuld is met indringende, soms statige, soms breekbare “modern beat poëzie”.

Daarom is deze ongepolijst poëzie parel een aanrader voor de fans van de vroege Tom Waits!

Tracks:
01. Ah, New York
02. Whiskey, Coffee
03. Berklee
04. Adrenalina
05. Walking On Eggs
06. I Wake To Many Melodies
07. Bleecker Street
08. How Can The Poor Man Ever Win
09. A Better Way To Cope
10. The Gritty Border
11. Space Heaters And Cocoa
12. Lowry Avenue Bridge
13. 1800 Chicago Avenue
14. Stay
15. Conjunction
16. There Will Be A Raining On My Heart
17. Yin And Yang
18. Minstrel, Monster, Alchemist
19. Silver Sky
20. Division
21. China In Paris
22. Beggar, Banker, Fisherman Pay
23. 24 Hours In Mexico

Website: https://scottiemiller.com/