Review: Scorpions – Rock Believer

 

Scorpions – Rock Believer

Scorpions – Rock Believer
Format: 2CD – Digipack – 2Vinyl LP / Label: Vertigo (Universal Music GmbH)
Release: 2022

Tekst: Bert Ruisch

Eerst even een klein, maar hardnekkig misverstandje uit de weg ruimen. De Scorpions uit Duitsland, deze dus, zijn niet dezelfde als The Scorpions uit Engeland, die in 1965 een dikke hit hadden met Hello Josephine, o.a. In Nederland. Die band was geen lang leven beschoren, in tegenstelling tot deze Scorpions, die in 1965 werden opgericht in Hannover door slaggitarist Rudolf Schenker, broer van Michael die later ook nog een tijdje deel uitmaakte van de band, voordat hij gevraagd werd om mee te doen met UFO, tijdens een tour waar de Scorpions de opener voor waren.

Het duurde uiteindelijk tot pakweg 1972 voordat de band begon door te breken en tot 1974 voordat ze echt een klapper maakten met de plaat ‘Fly to the Rainbow’, gevolgd in 1975 door ‘In Trance’, dat uitkwam in 1976. De band maakte en maakt degelijke hardrock met hier en daar een beetje metal invloeden en scoort wereldwijd hun grootste hits met powerballads als Wind of Change.

In de loop van de decennia hebben er ontzettend veel personele veranderingen plaatsgevonden, maar het hart van de band, Rudolf Schenker en zanger Klaus Meine, die sinds 1969 bij de band zit, zijn niet weg te denken en zijn dan ook verantwoordelijk voor het geluid van de band, dat feitelijk nauwelijks veranderd is sinds 1972. De laatste personele wisseling was het toetreden in 2016 van Mikkey Dee, die daarvoor o.a. drumde bij Motorhead.

Het staat buiten kijf dat de band een flink aantal jaren 80 rock- en metal bands heeft beïnvloed als Guns n Roses, Def Leppard, Metallica, Testament, Doro…

De band heeft inmiddels al meerdere malen verkondigd te stoppen, met diverse afscheidstournee’s als gevolg, maar net als bij b.v. Ozzy Osbourne kruipt het bloed waar het gewoon gaan moet en is er die dringende, dwingende, behoefte om toch weer een nieuwe plaat te maken, gevolgd, jawel, door een wereldtournee…

‘Rock Believer’ is de 19e plaat van de band en het is een degelijke plaat met straight forward hardrockers, powerballads en zelfs een snufje metal.

De plaat opent met drie up-tempo nummers, Gas In The Tank, Roots In My Boots en Knock ‘m Dead, waarna de titelsong inzet. Een ballad met een stevig fundament, waardoor het geen Winds of Change is geworden, maar overduidelijk in de smaak zal vallen bij de fans.

Een van mijn favorieten is Seventh Sun. Dit nummer heeft een mooie doom-achtige drive in de beste Black Sabbath traditie uit de Tony Martin periode, met het ritme enorm strak gestuurd door de bas van Pawel Maciwoda en de drums van Mikkey Dee waar de beide gitaristen hun kwaliteiten kunnen tonen en waar Klaus Meine ook prima mee kan komen.

Ook When Tomorrow Comes is een nummer dat ik graag hoor en dat in een aantal playlists van me terecht zal komen.

Staan er slechte nummers op de plaat? Nee, dat niet. De band is zo ontzettend goed op elkaar ingespeeld en weet precies wat ze aan elkaar hebben dat ze donders goed weten wat werkt. Er staan wel nummers op waar ik niet veel mee heb, maar daar zullen de fans heel anders over denken. Zeker de elektrische en akoestische versies van When You Know (Where You Come From) zullen zorgen voor phonelichtjes (want wie heeft er nog een aansteker) tijdens de concerten.

De 2CD en de 2LP bevatten 16 nummers, maar specifieke landenversies blijken verschillende bonustracks te hebben.

Korte samenvatting? ‘Rock Believer’ is een fijne plaat om naar te luisteren. Je hoort weinig nieuws, maar de kwaliteit is onveranderd goed en laat zien dat ook pensionado’s nog steeds geweldige muziek kunnen maken en dat 73-jarigen (Schenker en Meine) bepaald niet achter de geraniums hoeven te kruipen, integendeel. Viel me overigens wel op, zeker in de wat rustiger nummers, dat Meines Duitse accent behoorlijk begint door te klinken…

De plaat is door de band zelf geproduceerd, met stevige technische ondersteuning door Hans-Martin Buff.

Tracks:
01. Gass In The Tank
02. Roots In My Boots
03. Knock ’em Dead
04. Rock Believer
05. Shining Of Your Soul
06. Seventh Sun
07. Hot and Cold
08. When I Lay My Bones To Rest
09. Peacemaker
10. Call of The Wild
11. When You Know (Where You Come From)
12. Shoot For Your Heart
13. When Tomorrow Comes
14. Unleash The Beast
15. Crossing Borders
16. When You Know (Where You Come From) Acoustic Version

Band:
Klaus Meine – zang en de meeste teksten
Rudolf Schenker – slaggitaar en backing vocals
Matthias Jabs – leadgitaar en overige gitaren
Pawel Maciwoda – basgitaar
Mikkey Dee – drums

Website: https://www.the-scorpions.com/