Sax Mallard – In Session – The Mojo 1946-1954

 

Sax Mallard In Session – The Mojo 1946-1954

Sax Mallard – In Session – The Mojo 1946-1954
Format: CD / Label: Jasmine Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Saxofonist Oett “Sax” Mallard is tot nu toe een relatief onbekende naam in de rhythm & blues wereld geweest. Dat komt voornamelijk doordat hij meestal als studiomuzikant mee speelde op opnames van bekendere namen en hij ook vaak in begeleidingsbands van die artiesten te vinden was.

Zo is hij te horen op opnames van Roosevelt Sykes, Tampa Red, Washboard Sam, Big Bill Broonzy en Guitar Slim en maakte hij deel uit van de bands van ondermeer Eddie Boyd, Earl Hooker, Sunnyland Slim en Rosetta Howard.

Sax Mallard nam ook met zijn eigen orkest/sextet op en wel voor labels als Chess, United, Aristocrat en Mercury.

Op dit overzichtsalbum op het Jasmine label krijg je een prima overzicht van beide kanten van Sax Mallard.

De eerste kant is die van studiomuzikant. Zo is hij te horen in de blazerssectie in Roosevelt Sykes’ Flames Of Love, een heerlijk swingend bigband rhythm & bluesnummer. De zacht kreunende sax van Sax Mallard is te horen in Tampa Red’s You May Be Down Someday en in diens loom stuwende She’s A Solid Killer Diller. De krachtig priemdne saxofoon van Sax speelt de hoofdrol in de lome blues Facing Life van Washboard Sam & his Washboard Band.

Sax laat zijn instrument hard galmen in de smartelijke blues Fine And Brown van Roosevelt Sykes & his Honey Drippers en in Big Bill Broonzy’s Tomorrow klinkt hij zeer krachtig.

De twee nummers met zangeres Mitzi Mars zijn voor mij de verrassing op dit album. Zij klinkt behoorlijk venijnig in het loom stuwende I’m Glad en haar Roll ‘Em is een swingend pompend nummer met een soulvolle saxsolo van Sax Mallard. De nummers, die Sax met zijn  eigen orkest/sextet opnam variëren van warme heupwiegers tot vrolijke swingers.

Het vrolijk swingende The Bunny Hop, de broeierig slepende blues Leap Year Blues en de warme rhythm & blues bigband swinger Rolling Tears zijn de beste voorbeelden van het geluid van Sax en zijn orkest.

Een goed initiatief van het Jasmine label om Sax Mallard eens in de spotlights te zetten. Een saxofonist, die, tot nu dan, schromelijk ondergewaardeerd was.

Website: https://jasmine-records.co.uk/gb/

Sax Mallard In Session – The Mojo 1946-1954 - back