Review: Satch Wakefield – The Covid Years: Part 1

 

Satch Wakefield - The Covid Years Part 1

Satch Wakefield – The Covid Years: Part 1
Format: CD / Label: Captive Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Dit is mijn eerste kennismaking met de Canadese artiest Satch Wakefield. Een alleskunner aangezien hij vrijwel alle instrumenten op zijn nieuwe album bespeelt en ook nog eens zingt.

Satch (geboren als Patrick Robert Wakefield) komt uit een heavy rock verleden en is naast zijn solowerk als Satch Wakefield ook actief met projecten op het gebied van de heavy metal, country en folk. Een zeer veelzijdige artiest dus!

Op zijn eerste soloalbum hoor je vooral bluesy rock waarin flink wat ruimte is voor de funk en Classic Rock.

Het album start lekker fel funkend met Back Of My Mind. Hierin valt de warme soulvolle stem van Satch op naast zijn snijdende gitaarspel in een venijnig funkend nummer. Can’t Catch My Breath gaat funkend verder met lome grooves, dromerige zang en een bluesrock geluid.

Het loom groovende Say Your Peace gaat meer de Classic Rock kant op van bijvoorbeeld Blue Öyster Cult. Vol met krachtige donkere riffs en Satch’s vlammende gitaar. Good Man doet denken aan het betere werk van Bon Jovi (denk richting “Blaze Of Glory”). Na het donker pompende en funky Let’s Get Together volgt de krachtig pompende rocker Head On Straight.

In Song For You bewijst Satch dat hij ook intiem uit de voeten kan in een intiem deinend nummer dat voorzichtig richting het geluid van Chris Rea/Mark Knopfler trekt. Maar het zijn vooral de krachtig rockende songs op dit album die de show stelen. Zoals het pompende Hold The Line.

Een bewijs van de veelzijdigheid van Satch zijn het losjes swingende jazzy Gotta Watch What I’m Sayin’ en Rabbit Hole waarin een 70’s Donovan geluid vermengd lijkt met pompende rock.

Een aangename kennismaking met de veelzijdige Canadese artiest Satch Wakefield!

Tracks:
01. Back Of My Mind
02. Can’t Catch My Breath
03. Say Your Peace
04. Good Man
05. Let’s Get Together
06. Head On Straight
07. Song For You
08. Gotta Watch What I’m Sayin’
09. Something Strange
10. Hold The Line
11. Rabbit Hole

Website: https://satchwakefieldband.com/