Review: Sass Jordan – Bitches Blues

 

Sass Jordan - Bitches Blues

Sass Jordan – Bitches Blues
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Stony Plain Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Ik werd begin jaren ‘90 erg blij van het rauwe, bluesy, geluid van Sass Jordan. Een zangeres, die geboren werd in het Britse Birmingham, en die tegenwoordig in Canada verblijft.

Sass brak in 1992 door met haar ‘Racine’ album en nummers als Make You A Believer en High Road Easy. Ze bleef daarna kwaliteitsalbums uitbrengen, die echter niet meer door het “grote publiek” werden opgepikt.

Dat moet dan met haar nieuwe, tiende, album maar weer eens gaan gebeuren want Sass klinkt nog steeds even rauw als in haar beginjaren.

Op haar vorige album, ‘Rebel Moon Blues’ uit 2020, waren de bluesinvloeden van Sass te horen en dat is op haar nieuwe album ook het geval.

Sass wordt bijgestaan door haar prima band, The Champagne Hookers, die bestaat uit Chris Caddell (gitaar), Jimmy Reid (gitaar), Cass Pereira (drums), Jesse O’Brien (keyboards) en Steve Marriner (bas, harmonica).

De cover van Rick Derringer’s Still Alive And Well (bekend door de uitvoering van Johnny Winter) opent verrassend met het haast gospelachtige orgel van Jesse O’Brien waarna er weer op de vertrouwde rauwe Sass wijze verder wordt gerockt. Het valt ook op dat Sass met Chris Caddell en Jimmy Reid twee topgitaristen in huis heeft. Waar ik ook aan moest denken was dat Sass als zangeres van The Black Crowes ook geen slecht figuur zou slaan!

Vervolgens klinkt Taj Mahal’s Chevrolet lekker lui en funky met schurend slidegitaarspel en de brullende harmonica van bassist Steve Marriner.

Even is een pianoblues in de beste Randy Newman traditie. De zang van Sass klinkt hier zeer intens. Ze is hier hoorbaar tevreden over want ze sluit het nummer af met een uitbundige “Yee Haw!”. Still The World Goes Round heeft een losse funky Little Feat groove. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat Little Feat’s Sailin’ Shoes ook gecoverd wordt.

Freddie King’s Ain’t No Big Deal borduurt vervolgens voort op het funky Feat geluid. De traditional You Gotta Move klinkt akoestisch ook zeer krachtig. De broeierige psychedelische blues Change Is Coming sluit dit heerlijke album af.

Sass Jordan bewijst dat zij sinds haar beginjaren nog altijd even rauw en krachtig klinkt. Verplichte aanschaf!

Tracks:
01. Still Alive And Well
02. Chevrolet
03. Even
04. Still The World Goes Round
05. You Gotta Move
06. Sailin’ Shoes
07. Ain’t No Big Deal On You
08. Change Is Coming

Website: https://sassjordan.com/