Review: Sam Morrow – On The Ride Here

 

Sam Morrow - On The Ride Here

Sam Morrow – On The Ride Here
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Blue Élan Records – Capaco Records
Release: 2024

Tekst: Henk Hekkelman

Sam Morrow is een fantastische rockmuzikant die zijn instincten soepel mengt met een eigen interpretatie van Americana. Met vijf albums op zijn naam heeft deze Texaan een indrukwekkende mix van blues, roots, country en funk gecreëerd. Dit geïnspireerde geluid komt volledig tot zijn recht op zijn nieuwste album ‘On The Ride Here’.

De plaat heeft twee sterke singles: de toetsenrijke opener By Your Side en het energieke Medicine Man. Beide nummers laten perfect de whisky-doordrenkte, rijke zang van Morrow horen, die doet denken aan de geest van Leon Russell. By Your Side zet de toon met een krachtige openingsklap die doet denken aan een flinke mep van Mike Tyson. Over Medicine Man vertelt Morrow dat zijn producer en oude medewerker Eric Corne het idee voor het refrein aandroeg, wat meteen aansloeg. “We hebben allemaal ‘een medicijn’ dat ons door de dag helpt. Sommige zijn beter voor je dan andere. We hebben de coupletten voorzien van ironische voorbeelden en het in een Creedence Clearwater Revival-stijl geproduceerd, wat het een van de meest groovy nummers van de plaat maakt.”

Vanaf daar blijft het album momentum opbouwen, schommelend tussen deep funk (Searching For Paradise), moerassoul (Straight and Narrow), Southern rock (More en Thunderbird Motel) en combinaties van deze genres.

‘On The Ride Here’ werd geproduceerd door Corne, wiens indrukwekkende en gevarieerde cv samenwerkingen met onder andere Glen Campbell en Kim Deal omvat. Hij is nu hoofd van Capaco Records, een sublabel binnen de Blue Élan Label Group, en Morrow is de eerste artiest die bij dit label tekent.

Voor dit album werd Morrow’s band versterkt door een reeks West Coast-muzikanten, waaronder gitaristen Eli Wulfmeier en Eamon Ryland, bassisten Ted Russell Kamp en Adam Arcos, toetsenist Sasha Smith en drummers Matt Tecu en Butch Norton.

Omdat de meeste nummers rond de drie en een halve minuut schommelen, brengt Morrow in veel opzichten het minder is meer ethiek terug. Rechttoe rechtaan songwriting, arrangementen die verwijzen naar zijn invloeden zonder deze te kopiëren. Hij laat niet toe dat de nummers hun ambitie ontgroeien. Zelfs de harde bluesrocker More gaat onder de vier minuten uit de weg.

St. Peter rondt het album af met het langste nummer en een ander deuntje dat uit het Stones-songbook uit circa 1973 zou kunnen komen. De vervormde elektrische pianosolo en de relaxte groove van dit nummer laten ons terug waar we begonnen, dansend. Het heeft ook een van de beste songteksten hier.

Lekkere plaat om lekker achterover in je luie stoel te beluisteren! Geniet ervan!

Tracks:
01. By Your Side
02.  Medicine Man
03.  Searching For Paradise
04.  Straight And Narrow
05.  More
06.  Thunderbird Motel
07.  Tighter
08.  On My Way
09.  High Class Woman
10.  Hired Gun
11.  St. Peter

Website: https://www.sammorrowmusic.com/