Review: Sam Cooke: Spotlight On Sam Cooke – Movin’ And Groovin’ With Sam Cooke

 

Sam Cooke Spotlight On Sam Cooke – Movin’ And Groovin’ With Sam Cooke

Sam Cooke: Spotlight On Sam Cooke – Movin’ And Groovin’ With Sam Cooke
Format: CD / Label: Koko Mojo Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Er zijn onnoemelijk veel verzamelaars verschenen waarop de grootste hits van soul legende Sam Cooke verzameld zijn. De verzamelaar die nu op het Koko Mojo label verschenen is focust zich niet op de grote hits maar geeft een goed overzicht van de carrière van Sam Cooke door de aanwezigheid van nummers van the Soul Stirrers, een gospelformatie waarin Sam Cooke de leadvocals voor zijn rekening nam en een aantal nummers van Sam Cooke, die door andere artiesten uitgevoerd worden.

Sam Cooke begon dus in de gospelmuziek met the Soul Stirrers en stapte in 1957 over naar de populaire muziek, hetgeen destijds als een doodzonde in de gospelbeweging beschouwd werd. Met zijn zoetgevooisde, maar altijd soulvolle stemgeluid scoorde Sam een aantal dikke hits op het Keen en het RCA label.

Zijn carrière duurde echter veel te kort want op 33-jarige leeftijd werd Sam in 1964 doodgeschoten door officemanager Bertha Franklin in een hotel waarin Sam beschuldigd werd van aanranding van een prostituee.

De gospelnummers van the Soul Stirrers, met en zonder de solozang van Sam Cooke vormen het indringende en rauwe deel van deze verzamelaar.

Zo is Jesus Gave Me The Water een indringend swingend a capella nummer waarin de zoetgevooisde soulstem van Sam direct opvalt. Ook Touch The Helm Of His Garment is een zeer soulvol gospelnummer waarin je al kan horen welke kant Sam solo op zou gaan.

De meeste solonummers van Sam Cooke zijn behoorlijk gepolijst maar worden gered door de warme soulvolle stem van Sam. Het lekkerst zijn het uitbundig swingende bigband nummer Running Wild, de luchtige swinger Happy In Love, het romige bigband nummer Comes Love, de grote hit Having A Party en The Twist waarin Sam op een soulvolle wijze profiteert van de twist rage.

De cover van Willie Dixon’s Little Red Rooster springt er op een luie orgelblues wijze bovenuit. The Falcons coveren Pow You’re In Love waarin je het Sam Cooke geluid direct herkent.

The Simms Twins coveren The Smile, een soulnummer van het bluesy soort en Johnnie Taylor waagt zich aan Rome (Wasn’t Built In A Day) met overduidelijke “Chain Gang” trekjes.

Doordat er aandacht is besteed aan de diverse aspecten van Sam Cooke’s carrière is er hier sprake van een prima overzichtsalbum van één van de grootste soulzangers ooit!

Website: https://www.vintagerockinroots.com/

Sam Cooke Spotlight On Sam Cooke – Movin’ And Groovin’ With Sam Cooke - back