Review: Sacromud – Sacromud

 

Sacromud - Sacromud

Sacromud – Sacromud
Format: CD – Digital / Label: Labillia Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Uit het midden van Italië komt een indrukwekkende band met een zeer avontuurlijk, bluesy, rockgeluid. Ik heb het dan over de band Sacromud. Geformeerd rond Maurizio Pugno (gitaar, dobro, baritone gitaar, fluit, synthesizer, keyboards). We kennen hem als lid van zijn Pugno Blues Band en zijn werk met o.a. Lynwood Slim, Mark Hummel, Tad Robinson en Dave Spectre.

Met zanger Raffo Barbi, bassist Franz Piombino, toetsenist Alex Fiorucci en drummer Riccardo Fiorucci heeft hij de band Sacromud geformeerd. Een band met een zeer veelzijdig en daardoor ook zeer avontuurlijk geluid.

In de muziek van Sacromud kom je blues in een rauwe schurende vorm tegen zij aan zij met Living Colourachtige funk, soul, gospel en reggae.

Zo opent het album rauw ploegend met The Hider The Seeker dat een onverwachte luchtige funky wending krijgt met zeer soulvolle zang van Raffo Barbi.

In Ordinary Day gaat de band op de lui skankende reggae toer met zoemend bluesy gitaarwerk van Maurizio Pugno en donkere bedwelmende, haast gospelachtige, zang. Carousel opent met Italiaanse kermisgeluiden en gaat vervolgens de zeer zweterige swampblues kant op. Een schurend nummer met af en toe wat Zucchero invloeden.

The Merchant Of Souls klinkt vervolgens nog broeieriger. In dit zweterige schurende nummer zorgt de zang van Raffo Barbo voor de soul elementen. Exodus kan je het beste als bedwelmende “worldrock” omschrijven door de aanwezige Indiaanse chants en zijn opzwepend zwiepende geluid.

De funk is volop aanwezig in het huppelende The Mule en de vette funker Symmetry. Zelfs de ballads op dit album klinken broeierig. Rag Doll Crying is een breekbare ballad met stemmige strijkers en de ballad You´re Ready To Laugh is meer van het donkere, voortslepende soort.

De invloed van Living Colour is behoorlijk hoorbaar in de stuwende funky rock van Dark Clouds met de prima vet funkende bas van Franz Piombino.

De broeierige akoestische blues The Woman´s Trouble Is Me sluit het album af.

Een zeer overtuigend album van een Italiaanse band, die het avontuur absoluut niet schuwt!

Tracks:
01. The Hider The Seeker
02. Ordinary Day
03. Carousel
04. The Merchant Of Souls
05. Exodus
06. The Mule
07. Rag Doll Crying
08. Symmetry
09. You’re Ready To Laugh
10. Apple Slice
11. Dark Clouds
12. The Woman’s Trouble Is Me

Website: https://www.sacromud.com/