Review: Ruzz Guitar’s Blues Revue – LIVE! Against The Grain

 

Ruzz Live Against The Grain FRONT COVER

Ruzz Guitar’s Blues Revue – LIVE! Against The Grain
Format: CD – Digital / Label: RG Records
Release: 2022

Tekst: Gerrit Schinkel

The Britse band Ruzz Guitar’s Blues Revue is in 2014 in Bristol opgericht. Hun muziek is een soort mix van de bigband van de stijl van The Brian Setzer Orchestra en de Texas blues van Jimmie Vaughan Ook zijn er duidelijke invloeden van B.B. King en Ray Charles. Ruzz Guitar’s Blues Revue deelde het podium met o.a. Dr. Feelgood, Innes Sibun, Kirk Fletcher, The Blockheads, Kid Ramos en Junior Watson.

Op 19 juni 2021 gaf Ruzz Guitar’s Blues Revue, voor het eerst na 1½ jaar noodgedwongen stilzitten vanwege COVID-19 weer een concert. In The Cheese & Grain in Frome, (graafschap Somerset). Opnamen van dit concert en een aantal nummers van de videoserie RG Sessions, zijn samengebracht op het deze maand uitgebrachte album ‘LIVE! Against The Grain’.  

Het album schiet swingend uit de startblokken met de instrumental Hold It. Uitbundige blazers, vette gitaarlicks en een jagende ritmesectie. Baby Please Come Home is een heerlijke big band rocker. De sound van de big band zet zich met een flinke scheut soul en blues voort in Movin’ On.

Weer die verpletterende blazerssectie met een glansrol voor trompettist Jack Jowers. Woke Up This Morning van B.B. King is een swingende versie met een wervelende gitaarsolo in een bad van blazers. Wonderful World van Louis Armstrong is een mooie ingetogen instrumental met alleen Ruzz op gitaar.

De soulbluesballad Soulful Blues is ook een instrumental. It’s Been A Long Time is Texas blues in de beste traditie van Jimmie Vaughan. Uitstekend gitaarwerk, afwisselend verschroeiend en subtiel. En de vette saxsolo van Michael Gavaghan maakt het feest compleet.

De instrumental Longing To See You is een slowblues met fraai gitaarwerk, ondersteund door de blazerssectie. Surfinvloeden zijn er in de swingende mambo Spag Mambo.

Pete Gage (o.a. Vinegar Joe, Dr. Feelgood, Ram Jam Band) speelt elektrische piano en neemt de vocalen voor zijn rekening in de bluesstandaard Ain’t Nobody’s Business. De blazers scheuren en aan het eind teistert Ruzz ook nog even zijn gitaar met een vette solo.

Jerry Tremaine (Jerry Tremaine & The Rising Suns) zingt en speelt mondharp in Baby, Scratch My Back, de R&B song van Slim Harpo. In de stomende boogie Sweet As Honey doet het begin me sterk denken aan Shake Your Hips, (album ‘Exile on Main Street’ van The Rolling Stones uit 1972). Ook een compositie van Slim Harpo trouwens. Ruzz Guitar is hier weer gitaristisch in topvorm.

Het spetterende slotakkoord is een opwindende en stevig rockende versie van Mama Talk To Your Daughter van bluesgitarist en –zanger J.B. Lenoir.   

Conclusie:
Bij dit album kun je onmogelijk stil blijven zitten. Ruzz Guitar’s Blues Revue weet wat swingen is. Geweldig album.

Tracks:
01. Hold It
02. Baby Please Come Home
03. Movin’ On
04. Woke Up This Morning
05. Wonderful World
06. Soulful Blues
07. It’s Been A Long Time
08. Longing To See You
09. Spag Mambo
10. Ain’t Nobody’s Business
11. Baby, Scratch My Back
12. Sweet As Honey
13. Mama Talk To Your Daughter

Line-up:
Ruzz Guitar – zang, gitaar
Mike Hoddinott – drums
Richie Blake – bas
Graham Nicolls – ritme gitaar
Michael Gavaghan – sax
Jack Jowers – trompet
Will Jones – trombone

Special guests:
Pete Gage – zang, piano (track 10)
Jerry Tremaine – zang, harmonica (track 11)

Website: https://www.thebluesrevue.com/